Stempel & Tesar postavili dům v terénu navzdory předpisům CHKO

Úterý, 10. Duben 2018 - 0:55
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Respektované architektonické studio architektů prof. Jána Stempela a Jakuba Jana Tesaře řešilo při návrhu rodinného domu v malé obci v Pálavě protichůdné požadavky: klienti si přáli dům zapuštěný do terénu s rovnou střechou, nařízení CHKO ovšem nařizovalo stavbu se sedlovou střechou. Architekti situaci vyřešili tak, že na vlastní rodinný dům splývající se svažitým terénem postavili ještě jeden objekt sloužící jako vstup, garáž i kancelář, který dostal tradiční formu požadovanou krajinnými předpisy.

Rodinný dům Klentnice, Stempel & Tesar architekti © David Korsa
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Ján Stempel, Jan Jakub Tesař
Ateliér stempel & tesar architekti
Spolupracovníci Dalibor Borák
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Klentnice
Datum projektu 2014
Datum realizace 2017
Užitná plocha 210.00m2
Zastavěná plocha 190.00m2
Plocha pozemku 1 090.00m2
Poznámka

Zahrada: Lucie Vogelová, terra florida

Doslova nesoulad požadavků čekal na startovní čáře při návrhu rodinného domu do Chráněné krajinné oblasti Pálava. Vinařská vesnice na úpatí pálavských vrchů u nádrže Vodní Mlýny má jedinečný charakter, který se snaží svými předpisy chránit Správa CHKO. Obdobné předpisy však ignorují současné možnosti a často vyžadují až repliky lidové architektury. 

Majitelé si přitom přáli dům s rovnou střechou, měli mimo jiné velké nároky na parkování, přáli si garáž pro motorku a kancelář na přízemí a přitom chtěli bydlet na jednom podlaží se vstupem na zahradu. Díky terénu byly jejich požadavky stoprocentně splněny, a to i včetně stavby tradiční formy se sedlovou střechou, kterou vyžadovalo CHKO. De facto jsme navrhli domy dva.

Spád pozemku umožnil samotný rodinný dům zapustit do svahu, navrhnout jej s rovnou střechou a všechny obytné místnosti napojit na zahradu. Okouzlili nás vápencové zdi, které se ve vesnici vyskytují nejen u vinných sklepů, proto jsme tento materiál v průčelí domu použili. Lemuje velkoformátové prosklení, které svým přesahem chrání železobetonový strop a atika.

Na uliční úrovni, která je o celé patro výše, se na ploché střeše vytvořil dostatečný prostor pro parkování aut. Garáž pro motorku, vstup do domu a kancelář s výhledem na vinice a vodní nádrže dostala archetypální formu, tak, aby splňovala požadavky CHKO a tvarově zapadla do vesnické struktury. Její soudobý výraz jsme dosáhly abstraktním pojetím; materiálově jsme sjednotili střechu i fasády do černého plechu.

Obě formy se vzájemně doplňují v jeden kompoziční celek. Konstrukčně se však jedná o dva samostatné celky. Nosnou část spodní části tvoří železobeton, který je i přiznám v interiéru. Horní stavba je z tenkostěnných ocelových profilů.

Dům v Klentnice je trochu jako vinný sklep. Obklopený vinicemi se před rozpálenými paprsky slunce chrání úrodnou zeminou.  Je prostý a syrový v materiálech, ale přitom útulný, aby si v něm člověk mohl vychutnávat život a plody přírody. Vybavení interiéru je na míru majitelům, s návrhem zařízení a dekoracemi pomáhala jejich dcera designérka Kristýna Slezáková.