Tip na prázdniny: ubytujte se v Jámě

Čtvrtek, 12. Květen 2011 - 2:00
| Napsal:

Jáma, to je jedinečná podzemní vila ve Švýcarských lázních Vals. Článek představuje zajímavý, prostorný a pohodlný rekreační objekt s přiznanou betonovou konstrukcí zcela skrytý ve svahu. Na konci článku najdete odkaz, na kterém si vilu můžete pronajmout...

Je možné kochat se nádhernými výhledy na okolní horskou scenérii z domu, úplně schovaného ve stráni? A jak ho nazývat? Je to zemljanka nebo vila?

Majitel pozemku ve švýcarském Valsu byl dosti překvapen, když od místního úřadu dostal svolení postavit v těsné blízkosti světoznámých termálních lázní dvojici obytných domů. Rozhodl se tedy hledat řešení, které by co možná nejméně narušilo okolí (obr. 1). Zapuštěním centrálního kruhového patia (cca 60 m2) do strmého svahu vznikla široká a dovnitř prohnutá „fasáda“ obložená místním kamenem s velkými plochami oken (obr. 2 a 3). Vzhledem k šikmému okraji patia a umístění oken na ploše válce se z každé místnosti v domě otvírá jiný pohled na horské velikány na protější straně sevřeného údolí.

Dobře míněné obavy ze strany místního úřadu, že by neobvyklá moderní konstrukce mohla narušit ceněné prostředí lázní, zůstaly nenaplněné. Úředníci byli rádi, že návrh, který není typickým obytným domem, nijak nezneužívá blízké lázeňské budovy, ale že jde o příklad pragmatické realizace citlivě a nenápadně zasazené do okolí. Švýcarský stavební zákon předpisuje, že definitivní stavební povolení je možno udělit až po té, co je na daném místě postaven hrubý dřevěný model zamýšlené stavby ve skutečném měřítku a místní komunitou a sousedy objektivně posouzeno, zda je stavba pro místo vhodná. V tomto případě logika zvítězila a zmíněná část schvalovacího procesu byla prohlášena za zbytečnou. K jejich přesvědčení, že by měli realizaci představeného konceptu povolit, napomohlo i poněkud absurdní řešení vstupu do domu přes podzemní tunel ústící do staré graubündernské stodoly. Bezprostřední okolí domu zůstalo nenarušené přístupovými komunikacemi, tunel umožňuje pohodlný přístup i v zimním období, kdy kolem leží vysoká vrstva sněhu  a v létě je patium přístupné po úzké strmé pěšince ve svahu. V domě o ploše cca 160 m2 je dostatek prostoru pro pobyt až deseti osob. V přízemí je jídelna s kuchyní a velký obytný prostor. Nad nimi jsou ložnice s koupelnami zhuštěně seskládány v různých úrovních tak, aby se co nejlépe využilo omezeného podzemního prostoru.

Celá konstrukce podzemního domu je ze železobetonu. Většina povrchů stěn, stropů i podlah je přiznaná – betonová, pouze některé ze stěn jsou obloženy dřevem. Všechny obytné místnosti mají podlahové vytápění. K vytápění domu se používá elektrická energie z blízké hydroelektrárny. Krb slouží pouze k příležitostnému přitopení. Vzhledem k popularitě, kterou si stavba získala, se majitel rozhodl vilu pronajímat. Více informací a další obrázky tohoto zajímavého objektu najdete na www.villavals.ch.

 

převzato z partnerského časopisu Beton
časopis Beton