Transformací bývalé textiky vznikl v Rožnově pod Radhoštěm kreativní a kulturní prostor 3. Etáž

Čtvrtek, 2. Srpen 2018 - 0:30
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Budovu staré textilní továrny v Rožnově pod Radhoštěm proměnilo místní studio Henkai architekti v soubor ateliérů, dílen a kanceláří pro kreativní jednotlivce a menší skupiny. Rekonstrukcí bývalé továrny ze 30. let minulého století získala malá obec na východní Moravě zároveň nový živý prostor určený pro pořádání různých kulturních akcí. Architekti ponechali novému kreativnímu prostoru 3. Etáže původní industriální charakter, které doplňují současné intervence.

3. Etáž, Henkai architekti © BoysPlayNice
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Daniel Baroš, Michal Nejezchleb
Ateliér henkai architekti
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Rožnov pod Radhoštěm
Datum projektu 2014
Datum realizace 2014
Užitná plocha 578.00m2

Prostor 3. etáže je navržen především pro podnikavé a tvořivé jednotlivce či malé kolektivy. V počátečních úvahách byla zvolena cesta vytvoření jednotlivých oddělených buněk s důstojným nástupem a velkorysým místem pro společné setkávání a rozvíjení sociálních vazeb mezi nájemci. U prostor tohoto typu v Rožnově ojedinělý přístup.

Důraz byl kladen na jednoduché, finančně nenáročné a přitom osobité architektonické ztvárnění interiéru. Lapidární industriální architektura budovy ze 30. let minulého století skloubená s novými požadavky na provoz vytváří jasné a utilitární řešení dispozice. Hlavním prostorem se stává vstupní hala se zázemím. Místo pro setkávání, odpočinek či jednání. Na halu přímo navazuje trojtrakt s přístupovou chodbou. Stěny z ateliérů do chodby jsou záměrně prolomeny malými okny.

Díky východně západní orientaci budovy vzniká v chodbě během dne hra pronikajících paprsků nízkého slunce. Chodba je tak i přes umístění ve středním traktu osvětlena denním světlem. Je zároveň jakousi galerií jednotlivých studií s možností nahlédnout dovnitř. Studia, které nabízí nadstandardní převýšený prostor s výhledy na horu Radhošť a město Rožnov slouží jako ateliéry, kanceláře či malé dílny. První větší buňku se díky vstřícnosti investora podařilo proměnit v živý prostor, galerii pro pořádání uměleckých výstav, komorních koncertů či přednášek. Přináší 3.etáži sociální kontakt s vnějším okolím.

Důležitý duch staré textilní továrny, zachování starých olejovaných dřevěných podlah, čitelný železobetonový skelet budovy a velké okenní plochy, tvoří hmatatelnou vnitřní atmosféru 3. etáže. A dále pak prostornost, prosvětlenost, nadstandardní nástupní a společenský prostor, střídmá architektura interiéru vyzdvihující hodnoty původní stavby, umocnění sociálního kontaktu mezi obyvateli navzájem a obyvateli a vnějším světem, to jsou dle našeho mínění základní přednosti 3. etáže.