V Kodani přestavěli bývalý sklad žárovek na kulturní a komunitní centrum

Středa, 28. Únor 2018 - 15:00
| Napsal:

Revitalizace industriální architektury je velmi aktuálním tématem. Když se poštěstí, staré tovární budovy znovu ožijí a jejich objemné konstrukce naleznou nové plnohodnotné uplatnění. V Kodani se podařilo zachovat sklad výrobce žárovek ze 60. let a přetvořit tak tmavou účelovou budovu na prosvětlené kulturní a komunitní centrum s bohatou nabídkou aktivit.

Osram House, TEGNESTUEN T-PLUS © Torben Eskerod
Fotoalbum: 

Realizace Osram House proběhla na začátku padesátých let minulého století, kdy měla nová výstavba sloužit pro účely skladování a zřízení kanceláří. Budova s fasádou ze surového betonu a interiérem s prostornými místnostmi je typickým příkladem architektury v industriální éře. Město Kodaň koupilo Osram House v roce 1980 jako památku s historickou hodnotou. Kulturní centrum se nachází v kodaňské nejrozmanitější čtvrti Nørrebro, kde se město aktivně věnuje propojování komunit a vytváření příležitostí pro aktivní trávení volného času.

Osram House se stal v roce 2009 součástí rozsáhlého projektu renovací za účelem zlepšení vnitřního prostředí budov, architektury, světelných podmínek a energetické účinnosti. VELUX Group se rozhodla pomoci městu s co nejefektivnější transformací stavby. S minimálními zdroji se mělo dosáhnout vybudování nového sociálního prostoru s maximální využitelností.

 osram

„Jednou z vizí za realizací Osram House bylo poskytnout prostor pro aktivity obyvatel, kteří běžně nenavštěvují kulturní instituce – ať už kvůli tomu, že na to nejsou zvyklí, nebo protože si to zkrátka nemohou dovolit,“ říká Ole Henriksen, technický inženýr z Kodaňské správy nemovitosti, vlastnické instituce Osram House.

Henriksen působil jako vedoucí projektu renovace. „Chtěli jsme, aby Osram House působil na návštěvníky jako otevřené a přístupné místo. Každý by se tu měl cítit vítaný,“ dodává.

Soudě podle počtu návštěvníků a bohatého spektra aktivit se mise vydařila. Světlé rozlehlé prostory Osram House pravidelně zaplňují divadelní skupiny, školky, soukromé večírky nebo malí podnikatelé.

 osram

„Z budovy vyzařuje otevřenost, přesně jak jsme chtěli, a navíc přitahuje aktivity všeho druhu. Jednou z největších změn je prodloužení otevírací doby, neustále se tu něco koná od 8 od rána do 10 večer,“ pochvaluje si Birgitte Kortegaard, výkonná tajemnice projektu přestavby.

Dostat se tak daleko ale nebylo jednoduché, předcházela tomu pečlivá příprava. „Jedná se o památkově chráněnou budovu, tudíž bylo nutné zachovat původní architekturu. Pod novými okny jsme ponechali staré krokve, abychom pro návštěvníky zachovali autentický pohled na originální střešní konstrukci,“ podotýká Ole Henriksen.

Také bylo potřeba učinit některé změny z hlediska funkčnosti. „Budova hostí nepřeberné množství fyzických aktivit, proto představuje kvalitní řešení ventilace naprosto zásadní věc pro zachování zdravého fungování budovy i návštěvníků,“ vysvětluje Henriksen.

Kromě sociálního rozměru je Osram House charakteristický také z hlediska udržitelnosti. Přirozenou ventilaci zajišťuje automatizovaný řídící systém s garancí dostatečné výměny vzduchu a účinného nočního chlazení. Systém monitoruje všech 28 strategicky rozmístěných střešních oken VELUX i čtyři fasádní okna VELFAC. Okna se otevírají automaticky na základě vnitřní a venkovní teploty a aktuálního využití budovy. „Uvnitř je vždy příjemně, a to i když teplota vyšplhá vysoko. Někdy nás v hlavním sále tancuje 30, a přesto je to fajn,“ říká instruktorka tance Joy Skovgaard.

osram

Článek vznikl za podpory společnosti VELUX Česká republika, s.r.o.

Barevný svět architektury.