Víkendová chata od slovenského studia JRKVC vychází ze tvaru tradiční jurty

Středa, 1. Srpen 2018 - 0:00
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Na slovenském venkově postavilo trio architektů z bratislavského ateliéru JRKVC bungalov sloužící jako víkendové ubytování pro čtyři osoby. Kruhový půdorys centrálního obytného prostoru obklopuje ortogonální obal, který se do okolní přírody otevírá částečně krytou terasou s výhledem na blízké jezero. Při stavbě chaty s názvem ATTILA se autoři inspirovali obydlím tradiční jurty i historickými hradními objekty.

AnuAzu, JRKVC © Peter Jurkovič
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Peter Jurkovič, Tomáš Kovalčík, Miroslav Slezák
Ateliér JRKVC
Světadíl Evropa
Země Slovensko
Město Vojka nad Dunajom
Datum realizace 2018
Užitná plocha 47.00m2
Zastavěná plocha 72.00m2
Plocha pozemku 376.00m2

Mladý manželský pár, uchvátený oválnym priestorom tradičnej jurty, tužil po víkendovej chate pre seba a klietov svojho kreatívneho štúdia. Zároveň však potrebovali priestor pre ďalšie funkcie dennej potreby. Prekračili sme prvotnú myšlienku aditívneho prístupu a zvolili opačný postup. Namiesto dopĺňania primárnej hmoty o ďalšie objekty sme použili rotundový priestor jurty a umiestnili ho do ortogonálneho systému. Tým sme vytvorili hmotu elementárneho charakteru. Získané priestory sme využili pre funkcie dennej potreby.

Predmetná parcela sa nachádza na severnom brehu Vojčianskeho jazera v obci Vojka nad Dunajom. Je prístupná zo severnej strany. Pozemok je prevažne rovinatý, smerom k jazeru sa svažuje.

Projekt víkendovej chaty neprekračuje maximálnu zastavanosť 20% pozemku a zohľadňuje požiadavku klienta pre komfortné ubytovanie 4 osôb.

Jednopodlažný bungalov vychádza z centrálneho priestoru - jurty - s priemerom 5,6m. Tento priestor prekrýva drevená strecha s odhalenou konštrukciou a centrálnym okrúhlim svetlíkom. Zo severnej strany sa na dennú miestnosť napája spálňa a kúpeľňa. Z južnej strany sa nachádza vstupná časť, ktorá po stranách ukrýva kuchyňu a spací kút pre dve osoby. Tieto sekundárne funkcie obalujú a "chránia" centrálny priestor a transformujú kruhový pôdorys do obdĺžnika. Pred vstupom sa nachádza terasa o rozlohe 15m2, orientovaná smerom k jazeru.

 

Klíčová slova: