Vilu v Beskydech od studia TREF-Architekti pokrývá struktura z hliníkového plechu

Úterý, 13. Listopad 2018 - 11:12
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Ze svažitého terénu Beskyd u Valašského Meziříčí vystupuje rodinná vila z dílny místního ateliéru TREF–Architekti, jejímž předobrazem se stal trochu překvapivě dřevěný evangelický kostelík z konce 18. století nacházející se nedaleko vily. Architekti se inspirovali jeho dualitou exteriéru a vnitřních prostor, kterou převedli do jazyka současné architektury. Vznikla tak pasivní dřevostavba kombinující přírodní materiály s technicistní obálkou z perforovaného trapézového plechu.

Vila v Beskydech, TREF-Architekti © Robert Žákovič
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Zdeněk Trefil
Ateliér TREF-Architekti
Spolupracovníci Petr Ramík, Zoe Malovcová, Patrik Obr, Tomáš Chytka
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Valašské Meziříčí
Užitná plocha 394.00m2
Poznámka

Výtvarné dílo v interiéru - Jan Zemánek

Objekt je situován na severní hranici jižně se svažujícího pozemku o velikosti cca 6.500 m2, v jehož spodní části je vzrostlý les. Pozemek je součástí přírodního táhlého terénního útvaru - rokle, svažující se ve východo-západní ose k nedaleké přehradě.

Navržený objekt je co do měřítka jednou z nějvětších stavebních struktur v obci, ihned po bývalé škole, nebo památce lidové architektury - dřevěném evangelickém kostelíku z r.1783, se kterým je také v přímém vizuálním kontaktu. Právě tento objekt se stal předobrazem pro celkovou koncepci vily, která ve svém soudobém pojetí interpretuje dualitu exteriéru a interiéru, pro lokální architekturu tak typickou.

Výsledkem je 3D fasáda z trapézového perforovaného plechu vers. celodřevěný interiér. Perforovaný trapézový fasádní plech jako druhá kůže objektu, sluno- a větrolam, bezpečnostní bariéra v jednom, propůjčující hmotě novostavby specifické měřítko, technicistní prvek, integrující dům do okolní přírody. 

Konstrukčně se jedná o dřevostavbu, tedy místně tradiční stavební techniku, avšak posunutou technologicky na úroveň současnosti - křížem lepené dřevěné panely v kombinaci s ocelovými nosnými prvky dávají vzniknout dřevěnce III. tisíciletí.

Koncepce vnitřních prostor domu je variací na téma „plan libre“- všechny obytné místnosti orientovány na jih, ze severu vstupní dvůr, garáž a hospodářské prostory domu. Vstup na úrovni ložnicového podlaží, obytné pak o úroveň níže, jeden prostor s předsunutou terasou s obytnou a sportovně relaxační částí s bazénem. Velkoplošné prosklení, zajišťující propojení exteriéru s interiérem - okolní příroda se stává integrální součástí interiéru domu. V jihozápadní části domu prostorová koncepce graduje dvoupodlažní galerií s knihovnou a rohovým oknem, zprostředkovávajícím nejatraktivnější výhledy na místní krajinu, včetně nedalekého evangelického kostelíku. 

Na vile je použito velké množství materiálů v různých variantách. Architekti při návrhu uplatnili dřevo, hliníkový plech a jiné kovy, sklo i kámen.

Objekt je navržen jako pasivní dům s inteligentním systémem řízení budovy, solárním ohřevem TUV a s vytápěním tepelnými čerpadly.