Vláknocementové desky hravě zvládly i oblou fasádu

Pondělí, 27. Červenec 2015 - 0:00
| Napsal: | Zdroj: Cembrit

Nová podoba starého výrobního závodu společnosti Cembrit v Aalborgu je součástí konceptu výrazné proměny staré průmyslové oblasti v jednu z módních městských čtvrtí.

KPF Architects, Nové firemní ústřední Plus Bolig - foto © Cembrit a.s.
Fotoalbum: 
KPF Architects, Nové firemní ústřední Plus Bolig - foto © Cembrit a.s.
KPF Architects, Nové firemní ústřední Plus Bolig - foto © Cembrit a.s.
KPF Architects, Nové firemní ústřední Plus Bolig - foto © Cembrit a.s.
KPF Architects, Nové firemní ústřední Plus Bolig - foto © Cembrit a.s.
KPF Architects, Nové firemní ústřední Plus Bolig - foto © Cembrit a.s.
KPF Architects, Nové firemní ústřední Plus Bolig - foto © Cembrit a.s.
KPF Architects, Nové firemní ústřední Plus Bolig - foto © Cembrit a.s.
KPF Architects, Nové firemní ústřední Plus Bolig - foto © Cembrit a.s.
KPF Architects, Nové firemní ústřední Plus Bolig - foto © Cembrit a.s.
KPF Architects, Nové firemní ústřední Plus Bolig - foto © Cembrit a.s.
Katalogový list: 
Ateliér KPF Architects
Světadíl Evropa
Země Dánsko
Město Aalborg
Datum realizace 2015
Materiál

Nové kancelářské budovy, moderní apartmány a studentské bydlení, velké supermarkety, tělocvičny a další se objevují na místě, které je označováno jako ‚Eternitten‘.

Zachovat historický odkaz

Záměrem autorů proměny čtvrti Eternitten bylo zachovat několik starých budov a charakteristická sila coby památníky průmyslové minulosti. Jedním ze subjektů, který se chopil příležitosti a přišel s novými a inovativními nápady na oživení oblasti, je bytové družstvo Plus Bolig. To na jaře tohoto roku otevřelo v Etterniten novou administrativní budovu. Architektonický výraz budovy se inspiroval budovou v sousedství, původním silem kruhového půdorysu. Tento tvar tradičních sil ctí i nová budova, která využívá přírodních materiálů jako je beton, ocel, sklo či vláknocement.

Za architekturou nové budovy stojí KPF Architects. Jan Krogh, jeden z autorů, vysvětluje, že to byla především výzva, stavět na historickém místě s ohledem na původní architekturu i stavební materiály tak, aby nová architektura citlivě ctila historický průmyslový výraz a současně plnila svou novou funkci. Architekti při návrhu zohlednili tradici místa a jako nejvhodnější zvolili myšlenku začlenit do návrhu nového firemního sídla jedno ze stávajících průmyslových sil, které v novém komplexu budov vytváří přirozenou dominantu.

Příliš kruhové pro beton

Čtyři patra budovy jsou umístěna jako obruče jedno na druhé a každý kruh se skládá z 24 betonových prvků. Nebylo však možné vytvořit tuto kruhovou budovu čistě jen z betonu. Výsledek totiž nebyl tak dokonale oválný, jak si klient představoval. „Byla to výzva, vytvořit skutečně perfektně oválný povrch. Proto jsme museli vymyslet a navrhnout jiné konstrukční řešení. Kostra z oceli byla instalována na vnější straně betonového povrchu, na kterou byly následně přikotveny jednotlivé vláknocementové fasádní desky. Hotová stavba je nyní dokonalá a jeví se zcela kruhová,“ vysvětluje Jan Krogh.

Hravá fasáda

Nové firemní ústředí Plus Bolig je pokryto fasádními deskami Cembrit Cembonit o ploše 1000 m2, které vzhledem ke svému charakteru přispívají k přirozenému vzhledu fasády. Tyto desky mají matný povrch s mírnými barevnými rozdíly, což právě dodává fasádě na přirozenosti a současně vytváří zajímavý celkový efekt. Pozoruhodné je hravé uspořádání okenních otvorů, které dodávájí stavbě dynamický charakter. Ten navíc posiluje i kontrastní šedo-bílá kombinace obkladových desek s převažujícím vertikálním rozměrem, který dodává jiné vnímání proporcí celkově spíše horizontální hmotě budovy.

Oválná stavba je odlehčená otevřeným parterem se sloupovím, hlavní vstup je akcentován ustoupenou hmotou, jež se projevuje i v odlišném barevném řešení fasády a diametrálně odlišném uspořádání oken na této výseči. Dominují zde velké plochy pásových oken, doplněné v co nejmenší ploše vláknocementovými fasádními deskami v méně kontrastní světle šedé barvě. Tyto pruhy, kryjící jen stropní desky, vytvářejí opačný horizontální dojem oproti výše zmiňované hlavní ploše zbývající části fasády.

Jednoduchými prostředky s využitím původních částí staveb, pestrého hmotového členění a rozehráním okenních otvorů v kombinaci s barevnými variacemi bylo dosaženo zajímavého účinku výsledné novostavby, která se snaží překročit hranice obyčejných kancelářských budov a nabízí svým zaměstnancům i kolemjdoucím nevšední podívanou.

Veškeré informace získáte na webových stránkách www.cembrit.cz.