Vyhlášený lázeňský komplex ve švýcarských alpách doplnila po rekonstrukci nová přístavba

Čtvrtek, 10. Leden 2019 - 0:12
| Napsal:

Rozsáhlá rekonstrukce lázeňského objektu v prostředí švýcarských Alp navrátila budově z osmdesátých let její původní luxusní charakter. Berlínská studia plus4930 a Dierk + Sachs Architekten doplnila stávající objekt o novou přístavbu, přičemž vyzdvihla jednu z největších předností, kterou lázně disponují – neopakovatelný výhled na okolní horskou krajinu. Přírodní materiály doplnili architekti lesklým kovovým pláštěm, jehož nynější mosazné zbarvení postupem času přirozeně získá tmavě hnědý měděný nádech. 

Bürgenstock Alpine Spa, Plus4930 © Bürgenstock Resort
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Ateliér plus 4930
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Obbürgen
PSČ 6363
Datum realizace 2017
Materiál

Lázeňsky komplex Bürgenstock se nad Lucernským jezerem v centrálním Švýcarsku tyčí již od konce 19. století a během své existence si získal oblibu i u mnohých filmových hvězd. Za odpočinkem sem mířily například už Audrey Hepburn či Sophia Loren, pro svou atraktivní lokalitu si lázně „zahrály“ dokonce i bondovce Goldfinger. Resort doplňovaly postupem času další objekty a v 80. letech minulého století v něm byly otevřeny i jedinečné lázně nabízející svým hostům rekreační pobyt přímo v srdci švýcarské krajiny. V roce 2017 pak prošly lázně rozsáhlou rekonstrukcí, jejíž součástí se stala také moderní přístavba.

Na novou podobu švýcarských lázní Bürgenstock byla vypsána mezinárodní architektonická soutěž, kterou ovládl návrh dvou berlínských studií – plus4930 a Dierk + Sachs Architekten. Ta ve svém konceptu maximálně vyzdvihla největší přednost lokality lázeňského objektu, tedy dokonalý výhled na okolní krajinu s jezerem obklopeným horským masivem. Obnovu a rozšíření lázní Bürgenstock pojali architekti jako kontrastní střídání naprosté uzavřenosti s velkorysou otevřeností, čímž podpořili ideu propojení moderního lázeňství s pobytem v přírodě.

Citlivě zrekonstruovaná stávající budova se nově stala „podstavcem“ nové nástavby, která se jako umělá skála tyčí nad svým okolím. Novou část tvoří sestava pravoúhlých hmot střídajících se s venkovními terasami a bazény, často umístěnými přímo na hranici se strmě se svažujícím terénem. Dojem bezprostředního kontaktu s přírodou tak mohou návštěvníci pocítit přímo při relaxování v místních pramenech venkovních bazénů, stejně jako při odpočinku uvnitř budovy, jež se díky velkoplošnému prosklení otevírá panoramatickým výhledům.

Obě části jsou od sebe viditelně materiálově odděleny. Zatímco původní část z pohledového betonu si zachovává robustní charakter, nová nástavba působí vzdušně a lehce. Její prosklené plochy se střídají s lesklým mosazným pláštěm z vertikálně skládaných kazet, které postupnou oxidací získají přirozené hnědé zbarvení. Uplatnění našly také další přírodní materiály jako dřevo či kámen, použitý jako obklad exteriérových i interiérových fasád. 

Další příklady použití mědi najdete na adrese www.copperconcept.org