Výzkumné centrum Kansas University

Úterý, 3. Prosinec 2013 - 9:00
| Napsal:

Centrum pro design a výzkum pro University of Kansas je první budovou v regionu, která získala LEED Platinum certifikát. Zařízení pro společný výzkum v oblasti udržitelné energie bylo slavnostně otevřeno v červenci 2011. Centrum pomůže řešit problémy a vytvářet nové znalosti o udržitelných postupech v oblastech jako je architektura, design, strojírenství a obchod.

Centrum pro design a výzkum University of Kansas, Studio 804, Inc.foto © Holcim Foundation
Fotoalbum: 
Centrum pro design a výzkum University of Kansas, Studio 804, Inc.foto © Holcim Foundation
Centrum pro design a výzkum University of Kansas, Studio 804, Inc.foto © Holcim Foundation
Centrum pro design a výzkum University of Kansas, Studio 804, Inc.foto © Holcim Foundation
Centrum pro design a výzkum University of Kansas, Studio 804, Inc.foto © Holcim Foundation
Centrum pro design a výzkum University of Kansas, Studio 804, Inc.foto © Holcim Foundation
Centrum pro design a výzkum University of Kansas, Studio 804, Inc.foto © Holcim Foundation
Centrum pro design a výzkum University of Kansas - pohled, Studio 804, Inc.foto © Holcim Foundation
Centrum pro design a výzkum University of Kansas - půdorys, Studio 804, Inc.foto © Holcim Foundation
Centrum pro design a výzkum University of Kansas - Trombeho stěna, Studio 804, Inc.foto © Holcim Foundation
Centrum pro design a výzkum University of Kansas, foto © Holcim Foundation
Katalogový list: 
Autor Dan Rockhill
Světadíl Amerika
Země Spojené státy americké
Město Lawrence
Datum projektu 2009
Datum realizace 2011

Projekt byl zpracován v rámci studia 804, které vede Dan Rockhill, významný profesor na Kansas University, kde studio 804 funguje zároveň jako atelier. Na vlastním projektu se tak podílelo více než 20 studentů školy, kteří pracovali jako designéři, stavitelé nebo dobrovolníci.

Greg Thomas, profesor designu a ředitel Centra, popisuje Studio 804 jako inkubátor pro inovace v produktech a službách v oblasti "inteligentní energie". V budově je k dispozici větrná turbína, stanice pro elektrické nabíjení vozidel, zelenou střechu tvoří nenáročná extenzivní zeleň a zeď z tahokovu, která podporuje křížové větrání v létě a cirkulaci teplého vzduchu v zimě. Budova také poskytuje veškerá data o spotřebě zdrojů výzkumným laboratořím univerzity.

Vysoké standardy pro pasivní dům

Fasáda budovy je zpracovaná z vápencových štěpů vzniklých jako odpad při těžbě. Kámen je doplněn velkými prosklenými plochami a dohromady tak budova působí důstojně a elegantně, jako správná univerzitní budova. Použité materiály ukazují sílu studia 804 – použít odpadní šrot jako esteticky zajímavý materiál. Budova fungovala jako učebnice už po dobu výstavby, na které se podíleli sami studenti. Ti tak vytvořili poměrně levnou pracovní sílu.

Kromě kamene a skla je v exteriéru použita ještě ocel a dřevo. Konstrukčně je objekt zděný, s izolací z foukané celulózy, veškeré vedení je soustředěno v interiéru, aby se nenarušovala soudržnost zdí proti tepelným únikům. Zelená střecha pomáhá při izolaci budovy shora a navíc je opatřena solárními panely.

Přirozené světlo proniká do budovy přes inteligentní elektro chromatická skla, která tvoří většinu jižní fasády. Trombeho stěna dokáže akumulovat teplo do budovy v zimních měsících. Z exteriéru se stěna jeví jen jako pokračování skleněné výplně, ale zcela odlišný je její charakter v interiéru. Horizontální linky skla tvoří velmi výrazný prvek v učebnách. Vnitřní prostor tak dokáže v interiéru vytvořit difuzní záři, zvláště když na stěnu dopadá přímé sluneční světlo.

Centrum pro design výzkumu jasně ukazuje eleganci a jednoduchost v architektuře, která splňuje nejvyšší standardy trvale udržitelného designu.

Budova byla oceněna v rámci Holcim Awards. Další informace o soutěži HolcimAwards najdete ZDE, nebo na Facebooku.

Přihlásit svůj projekt do soutěže můžete na stránkách HolcimAwards.