Z bývalého holubníku vytvořilo portugalské studio levitující zahradní domek

Čtvrtek, 20. Září 2018 - 0:16
| Napsal:

AZO Sequeira Arquitectos Associados – studio sídlící v portugalském městě Braga – přeměnilo drobný objekt bývalého holubníku v dětský zahradní domek s koupelnou. Jednoduchá hmota z pohledového betonu působí, jako by levitovala nad původním kamenným soklem.

The Dovecote, AZO Sequeira Arquitectos Associados © Nelson Garrido
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Mário Sequeira
Ateliér AZO Sequeira Arquitectos Associados
Světadíl Evropa
Země Portugalsko
Město Braga
Datum realizace 2015
Užitná plocha 54.00m2
Materiál

Když portugalské studio AZO Sequeira Arquitectos Associados přišlo s projektem konverze starého holubníku, nebylo zdaleka prvním, kdo se rozhodl rekonstruovat hospodářský objekt drobného měřítka. Obdobné zadání zpracovával již v roce 2010 ateliér Haworth Tompkins, který do ruiny starého viktoriánského holubníku v Londýně vložil cortenový objekt využívaný jako umělecký ateliér. Startovní podmínky obou projektů byly téměř shodné, výsledek se však zcela liší. Nejen, že je na první pohled zřejmá materiálová odlišnost, oba bývalé holubníky nově našly také zcela různá využití.

Objekt v portugalském městě Braga stojí v zadní části zahrady patřící k domu klientů, kteří se obrátili na místní ateliér AZO s přáním vytvořit z něj místo pro rodinné využití. Architekti navrhli umístit do horní části holubníku dětskou zahradní hernu a do kamenné „podnože“ pak malou koupelnu navazující na venkovní bazén. Podle tvrzení architektů si celá rodina tuto myšlenku okamžitě zamilovala.

Nápadu vzniku dětské herny se prakticky podřídil celý koncept projektu. Cílem architektů bylo vytvořit místo inspirované dětskou fantazií, sny a vzpomínkami. Stejně jako domek na stromě, o němž snilo snad každé dítě, i prostor herny vytváří dojem, jako by se vznášel. Celá hmota objektu je vyzdvižena nad kamennou zídku a spodní část holubníku, od níž je oddělena viditelnou mezerou. Hlavní podporu horní struktury tvoří masivní centrální betonová stěna, která je ovšem skryta v ruinách původního kamenného objektu, kde se nově nachází koupelna.

Lehkost a dojem levitace by také mohly být drobnými odkazy na původní využití, tedy na prostor určený ptactvu. To připomínají také některé detaily, jako například reliéf holubice či trojúhelníkové otvory v betonových stěnách, jimiž dříve ptáci do holubníku vlétali.

Jak už bylo řečeno, od svého londýnského předchůdce se portugalský holubník liší také materiálovým řešením. Studio AZO Sequeira Arquitectos Associados zvolilo klasický pohledový beton, který dokonale ladí se stávající kamennou konstrukcí a podporuje minimalistický a do jisté míry i archetypální vzhled jednoduchého domečku se sedlovou střechou. V kontrastu s drsně vypadající betonovou obálkou působí vnitřní prostory herny útulným dojmem, který navozuje dřevěný obklad stěn a parketová podlaha. Interiér pojali architekti velice stroze, kromě osvětlení v něm nenajdeme prakticky žádné jiné vybavení ani nábytek. Prostor je podle konceptu architektů připraven k tomu, aby jej postupně ozdobila díla dětí. Postupem času se tak dům více propojí s hravým světem dětí, který architekty hned z počátku inspiroval.

Tento článek vznikl za podpory společnosti Českomoravský beton v rámci popularizace tématu "Beton v architektuře".

Českomoravský beton, a. s., je holdingovou společností, která prostřednictvím vlastních betonáren a dceřiných společností dodává transportbeton v široké škále pevnostních tříd a druhů na území České a Slovenské republiky. Skupina, jejíž vznik spadá do počátku 90. let minulého století, v současné době provozuje sedmdesát nově postavených nebo zrekonstruovaných betonáren, které mají zavedený systém řízení jakosti ČSN EN ISO 9001 a splňují nejpřísnější ekologická kritéria. Celá skupina – holdingová společnost a její dceřiné společnosti – vystupují pod jednou společnou obchodní značkou Českomoravský beton.