Z jednoho domu domů pět

Pondělí, 31. Červenec 2017 - 0:00
| Napsal: | Zdroj: Česká cena za architekturu 2017

Stavební parcela se nachází v obci Zruč u hlavní silnice. Na pozemku původně stál jeden větší rodinný dům. Navrhli jsme zde pět řadových domů tak, aby zahrady byly orientovány na jih a do silnice nepůsobila hmotně řada domů, ale pouze bok.

Řadové domy ve Zruči, Zábran-Nová architekti © Jana Labuťová
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Jiří Zábran, Tereza Nová
Ateliér Zábran Nová architekti
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Zruč
Datum projektu 2012
Datum realizace 2015
Kategorie soutěže: 

Zároveň je tím dosaženo částečné hlukové odclonění dopravy ze silnice. Každá zahrada má samostatný přístup z jihu. Parkování je mimo dům na severu. Hmoty domů jsou tvarovány tak, aby bylo dosaženo co největšího soukromí jednotlivých majitelů a zároveň dostatečného osvětlení jednotlivých prostorů a jejich propojení z venkovním prostředím. Střešní terasy se rozšiřují směrem do zahrady, pultové střechy jsou navrženy tak, aby eliminovaly stínění do atria vedlejšího domu. Tvary střech celé sestavě udávají rytmus.

V přízemí se nachází vstupní hala, velký obytný prostor, WC, komora a sklad, ten má vlastní vstup a může sloužit jako pracovna, nebo další pokoj. Součástí přízemí je krytá terasa. Sklad zahradních potřeb je řešen samostatně na konci zahrady. V podkroví jsou dva pokoje, ložnice a koupelna. Všechny tyto místnosti jsou prosklené do střešní terasy. Dále je zde chodba a komora. Přízemí řadových domů je omítnuté a opatřené tmavým šedým nátěrem. Patro je opláštěné impregnovanými svislými smrkovými prkny.