Základní školu v pražské Michli rozšířil nový pavilon od studia Aulík Fišer architekti

Úterý, 19. Březen 2019 - 0:12
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Křesťanská základní škola Eliáš v pražské části Michle sídlí v rekonstruované historické budově, vzhledem k plánu rozšířit školu na lyceum se ale objevila potřeba nových výukových prostor. Architekti ze studia Aulík Fišer, kteří stojí i za dalšími projekty v této lokalitě, proto pro školu navrhli novostavba určenou doplňkovým provozům, jako je jídelna či volnočasové klubovny, které tak ve staré budově mohly uvolnit místo potřebným učebnám.

Pavilon Baarova, Aulík Fišer architekti  © AI photography
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Leoš Horák
Ateliér Aulík Fišer architekti
Spolupracovníci David Zalabák, Kristýna Šimoník
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Praha 4 - Michle
Ulice, číslo Baarova
Datum projektu 2016
Datum realizace 2018
Užitná plocha 984.00m2
Zastavěná plocha 330.00m2
Plocha pozemku 895.00m2

S postupným dokončováním BB centra v Praze 4 Michli, tvořeného z počátku většími kancelářskými budovami, byly později v areálu postaveny i bytové domy a občanská vybavenost – kromě obchodů a restaurací to bylo Komunitní centrum, mateřská škola, dům sportu Nová Brumlovka a Křesťanská základní škola Eliáš v rekonstruované historické budově. S plánovaným rozšířením této školy na lyceum vznikla potřeba nových prostor pro výuku, která byla vyřešena přemístěním části doplňkových provozů školy (školní jídelny a volnočasových kluboven ) do nového objektu v ulici Baarově – Školního pavilonu.

Školní pavilon byl postaven na místě zchátralého rodinného domku v ulici s obdobně velkými vilkami, šlo tedy o to, aby se do daného prostředí přirozeně začlenil a současně dokázal vyjádřit typologii specifického školského zařízení. Asymetrické členění objemu budovy s kompozicí různě velikých oken podle potřeby vnitřních prostor a částečné zapuštění pod úroveň ulice Baarovy přispívá k tomu, že objekt působí jako menší, než ve skutečnosti je (zastavěná plocha je 330 m2).

Ve vstupním podlaží pavilonu jsou vstupní prostory z ulice Baarovy, šatna dětí a část volnočasových kluboven. V prvním patře jsou další klubovny a v posledním, ustupujícím podlaží, služební byt. Školní jídelna využívá svažitého pozemku a je na úrovni zahrady v podlaží pod úrovní ulice Vyskočilovy, s částečným zapuštěním zázemí kuchyně pod terén. Jídelna je otevřená velkými prosklenými plochami přes venkovní terasu do zahrady, ze které je i další samostatný vstup, a umožňuje dětem v části roku obědvat i venku. Důležitou součástí tohoto rozšíření možností školy je i nové lehkoatletické hřiště přiléhající ze severu k zahradě Pavilonu, ze které je přístupné.

Školní pavilon Baarova je dosud nejmenší stavbou BB centra, ale současně významným posílením školy a tím i občanské vybavenosti v této lokalitě.