Architektura / interiér

Na kost betonového panelu. Radikální rekonstrukce panelákového bytu

Panelové domy patří mezi velká témata jak mezi architekty a urbanisty, tak i širokou veřejností. Jen v Praze v nich bydlí na 40 % obyvatel. Z toho důvodu si paneláky zasluhují velkou pozornost a především individuální přístup, aby mohly poskytnout kvalitní prostor k bydlení. Jednu takovou ukázkovou transformaci zanedbaného bytu najdeme na sídlišti Krč v Praze

Matěj Beránek , 25. 3. 2023

Nekvalitní materiály a především nevyhovující dispozice typizovaného panelákového bytu na okraji Prahy přiměly mladého investora ke kompletní rekonstrukci svého domova, kde už řadu let bydlel. Při hledání vhodného architekta dostal tip na nové architektonické studio Neuhäusl Hunal. Přestože architekti neměli žádnou referenci a jednalo se o jednu z jejich prvních zakázek, díky vzájemnému pochopení dostali od klienta naprostou důvěru. A vyplatilo se.

Klient už předem věděl o estetickém potenciálu opomíjených panelákových bytů, který se skrývá pod několika málo milimetry nátěru nosných zdí. S odhalenými betonovými panely se totiž dříve setkal v bytě svého známého a ihned věděl, že je musí použít i ve svém bytě. Z prvotního nápadu investora architekti udělali hlavní vizuální charakteristiku návrhu.

Foto: eArch

Klient nám od začátku návrhu nechal zcela volnou ruku. Vyžadoval ,pouze‘ do detailu vyladěný a koncepčně zpracovaný návrh, který zcela promění původní prostor. Soustředili jsme se na maximální využití velmi omezené plochy a výrazné zvýšení uživatelské úrovně bytu,“ vysvětluje architekt David Neuhäusl. Z hlediska dispozic došlo k největší proměně ve vstupní hale, kterou architekti pojali velmi velkoryse a z obvykle ignorovaného místa udělali důležitý středobod celého interiéru. Halu osvětlují kromě nápadného zářivkového kříže na stropě i přízemní světelné linky reagující na pohyb. Jemným detailem se pak stává levitující gramofonová deska s vyříznutým logem hudebního vydavatelství, jehož je klient členem.

 

Foto: eArch

 

Pro vizuální sjednocení bytu použili architekti hned několik prvků. V první řadě jde o minimalistický vestavěný nábytek provedený v černém matu, který kontrastuje s bílou barvou vnitřních příček i pohledovým betonem. V černé je provedena také kuchyňská linka, jejíž boční část architekti pro větší uvolnění a prosvětlení místnosti odsunuli od stěny. Díky odsunutí mohly také v boku vestavěné kuchyně vzniknout skryté úložné prostory. Celým bytem dále procházejí přiznané elektrické rozvody a měkké bílé textilie použité na závěsy. Všechny obytné prostory bytu pak osvětlují kulatá svítidla a propojuje jednotná vinylová podlaha.

Strohost a racionalita interiérového vybavení i celková askeze nově navrženého bytu je výsledkem velmi koncepčního přístupu, jehož detaily si architekti pohlídali zejména intenzivním autorským dozorem v průběhu celé realizace. Estetická přísnost bytu samozřejmě není pro každého, v tomto případě ale odráží přání i očekávání investora, který je z výsledku nadšen. „Máme velkou radost, že klient je v bytě spokojený, dokonce nám napsal, že každý den žasne nad tím, v čem žije. To je pro nás ta nejlepší zpětná vazba,“ hodnotí Hunal.

 

Foto: eArch

 

 

Foto: eArch

 

 

Foto: eArch

 

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři