Re:architekti opravili fasádu a přidali nové lodžie paneláku v pražské Hostivaři Foto: Ondřej Bouška (C) archiv re:architekti
Architektura / bytové domy

Rekonstrukce paneláku s grácií. Studio re:architekti ukazuje, že oprava nemusí vést jen přes polystyren

Kultivované rekonstrukce paneláků jsou v našem prostředí stále raritou. Podle architektů ze studia re:architekti by ale vše mohlo být jinak. Oprava fasády a přístavba nových lodžií paneláku v pražské Hostivaři ukazuje, že cesta nevede pouze skrze standardizované zateplování s pestrobarevnými fasádami.

Adéla Vaculíková , 2. 2. 2023

Témata spojená s rekonstrukcemi panelových domů v poslední době rostou na oblibě. Není divu, na sídlištích žije zhruba třetina obyvatel České republiky. O tom, že se v panelácích dá bydlet kvalitně, svědčí množství povedených rekonstrukcí bytů. Nedávno jme napsali například o jednom v Praze od studia RDTH nebo v Bratislavě od Richarda Kila a Mateje Honče. Počet povedených realizací, které by řešily i vnější vzhled paneláků, je však stále poměrně nízký.

„O sídlištích a panelácích se v odborných kruzích vede poměrně živá debata a myslím si, že i poučení laici jsou napojeni na lidi z branže. Ti, kteří v panelácích žijí, nebo i předsedové SVJ, ale obvykle neposlouchají podcasty nebo nečtou časopisy o architektuře. Chtějí hlavně v klidu bydlet, což se jim nedá vyčítat,“ říká v podcastu Bourání, který vede novinářka Karolína Vránková, architekt David Pavlišta ze studia re:architekti. Ten společně se svými kolegy navrhl nedávno dokončenou rekonstrukci jednoho malého paneláku v Praze-Hostivaři, která patří mezi nejzářnější příklady svého druhu v Česku.

Panelový dům z konce šedesátých let netvoří se stejnými sousedními domy standardní volné řádky, ale doplňuje prostupný blok, ve kterém se nacházejí zahrady. Rekonstrukce iniciovaná předsedkyní společenství vlastníků jednotek Jarmilou Ditrychovou se týkala především vnějšího pláště budovy. Kromě sanace fasád ale došlo také k rozšíření původně malých a neprakticky rozdělených lodžií. „Lodžie obtížně využitelné hloubky 1,1 metru jsme pomocí konzolové konstrukce rozšířili na cca 2 metry. Každý byt má nyní jednu souvislou lodžii namísto dvou menších,“ popisují architekti.

Foto: Oprava fasády a přístavba lodžií panelového domu v Hostivaři patří mezi nejzářnější příklady svého druhu v Česku

Fasádu hostivařského paneláku směřující do zahrady pozměnila nová ocelová konstrukce vynášející stopy z železobetonu, podlaha nových lodžií je pak řešena z modřínových nebo dřevoplastových prken. Obyvatelé bytů se také mohli rozhodnout, zda chtějí, aby se jejich obývací pokoje do lodžií otevíraly velkým oknem přes celou stěnu. V těchto případech architekti zasáhli i do konstrukce pláště domu snížením parapetů, jinak ale zůstal nedotčen.

Oproti standardní praxi nebyl panelák nakonec ani zateplen, ze studie analyzující tepelné úniky totiž vyšlo, že by úspora čítala pouze pár procent. „Když jsme stáli před rozhodnutím, jak tento dům k jeho padesátému výročí začít opravovat a začali jsme se dívat na to, co se tady nabízí, tak to pro nás bylo dost velké zklamání. Všechny nabídky byly od stavebních firem, a ne od architektů. Všechny stavební firmy nabízely jenom to, že rekonstrukce obsahuje výměnu oken, zateplení a nabarvení,“ říká Jarmila Ditrychová, která k řešení rekonstrukce domu nakonec přizvala architekty ze studia re:architekti.

Foto: Podlahu nových lodžií tvoří kvalitní modřínová nebo dřevoplastová prkna

Sanace a oprava fasády včetně konstrukce s rozšířenými lodžiemi vyšla přibližně na pět milionů korun, v přepočtu na jedu bytovou jednotku šlo o 360 tisíc, vše bylo hrazeno z fondu oprav. „Po střetu s realitou SVJ, několika odvoláních, desítkách hodin schůzí a prezentací jsme skončili se subtilním zásahem, který však zásadně zvyšuje užitnou i tržní hodnotu všech bytů,“ dodávají architekti na závěr.

  • Ateliér: re:architekti
  • Spolupráce: Vojtěch Ružbatský
  • Projekt: 2017
  • Realizace: 2022
  • Náklady: 5 mil. Kč
  • Investor: SVJ Kobylákova 815 a 816, Kobylákova 815/8, Praha 10

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři