Čtvrtý ročník soutěže pro studenty architektury Kaplicky Internship zná svého vítěze

Neděle, 4. Listopad 2018 - 0:11
| Napsal: | Zdroj: Tisková zpráva

Novým stipendistou programu Kaplicky Internship se stal absolvent VUT v Brně Petr Kousal. Vyhrál tak možnost odjet na hrazenou stáž do prestižního architektonického studia Adjaye Associates v Londýně, kde během tří měsíců získá cenné pracovní zkušenosti. Tento ojedinělý program zaměřený na mladé nadějné architekty organizuje Bakala Foundation ve spolupráci s londýnským Design Museem a Nadačním fondem Kaplicky Centre.

Pavilon brněnského výstaviště, vizualizace, Petr Kousal
Fotoalbum: 

O vítězi rozhodla odborná porota, která se sešla 24. října v Centru současného umění DOX. Zasedli v ní architekt Glenn DeRoche z Adjaye Associates, ředitel Design Musea v Londýně Deyan Sudjic, architekt a historik architektury Zdeněk Lukeš, architekt a vysokoškolský pedagog Michal Kohout a čestná členka poroty Eliška Kaplický Fuchsová.

U posledních tří stipendistů programu Kaplicky Internship jsme byli svědky toho, jak tato zkušenost nastartovala jejich kariéru a získali díky ní další pracovní příležitosti nejen v Česku, ale i v zahraničí,“ komentuje přínos programu ředitel nadace Bakala Foundation Václav Pecha. Cílem programu je ale i posilovat odkaz Jana Kaplického a České republiky, jak vysvětluje předsedkyně správní rady nadace Michaela Bakala: „Se Zdeňkem věříme, že tito stipendisté budou po světě šířit dobré jméno naší země a vrátí-li se zpět, obohatí i českou architekturu.“

Podobně jako vítězové předchozích tří ročníků, kteří absolvovali své stáže v ateliérech Eva Jiricna Architects, Zaha Hadid Architects a Allies & Morrison, stráví i Petr Kousal tři měsíce čerpáním nových zkušeností v Londýně. Ve studiu Adjaye Associates, známým svými projekty pro kulturní a vzdělávací instituce, bude mít možnost vyzkoušet si práci ve špičkovém ateliéru s mezinárodní působností a projekty na čtyřech kontinentech.

Čerstvý absolvent Fakulty stavební na Vysokém učení technickém v Brně zaujal porotu svým minimalistickým, ale přitom promyšleným návrhem pavilonu brněnského výstaviště: „Petr si vybral poměrně složitý projekt, který se mu podařilo zvládnout po všech stránkách. Profesionálně a detailně navrhl nejen samotný pavilon, ale i jeho fungování v rámci výstaviště a celého městského plánu,“ vysvětluje rozhodnutí poroty Glenn DeRoche.

Tento projekt si mladý architekt vybral, protože se již během studií zabýval urbanismem celého výstaviště. Ve svém diplomovém projektu se pak zaměřil na návrh rozsáhlého pavilonu, který je soustředěn do západní části výstaviště v blízkosti pavilonu Z. Vstup do budovy se nachází uprostřed pavilonu, čímž stavbu rozděluje na dvě samostatné výstavní haly, v nichž mohou paralelně probíhat různé události kulturního, společenského, vzdělávacího či sportovního charakteru. Haly jsou zároveň propojeny vyvýšeným atriem se zelení, odkud je možné projít do odpočinkové zóny s restaurací. Cílem projektu bylo více zpřístupnit výstaviště veřejnosti, která by jej mohla využívat nejen za účelem návštěvy veletrhů.