Architektura / občanské stavby

AC-CA - Architecture School Tower - čestné uznání 3

V dalším oceněném projektu je hlavním motivem koberec jakožto symbol islámské společnosti, který se zde promítá do návrhu jednotlivých horizontálních úrovních architektonické věže.

Kyungsik Kim / Tengjia Liu / Kun Qian , 26. 3. 2014

PLOVOUCÍ KOBERCE

Celkový pohled

Jednadvacáté století definuje architektonickou školu zcela jinak. Spíše než samostatný environmentální workshop vidíme školu architektury jako platformu, která je určená nejen studentům, ale celé společnosti, jež by se měla naučit, co jsou to služby profesionálů, měla by o nich dokázat hovořit a měla by je umět poskytovat. Naším cílem je navrhnout místo, kde se mohou nepřetržitě setkávat na základě vzájemných interakcí studenti, odborníci a veřejnost a sdílet svoje nápady, názory a znalosti.

Dubai je díky své poloze uprostřed Středního východu zemí experimentů, které se týkají především mrakodrapů a jejich dramatického vývoje. A místo abychom se připojili k davu šílenců, kteří soupeří v závodu o dosažení „výšky nejvyšší“, navrhujeme zde věž zcela nové typologie, která nádherně kloubí islámské tradice s moderní školou architektury a celou moderní společností.

Koncepce

Koberec má v islámské společnosti symbolický význam. V islámském světě je koberec díky své univerzálnosti využíván skutečně na každém kroku. Úžasná dekorativnost a zdobnost se zde snoubí s výrazným prostorovým poselstvím coby významné architektonické obohacení. „Koberci“ vymezený prostor dokáže podněcovat nejrůznější aktivity jako například studium, zábavu, přátelská setkání a někdy dokonce bohoslužby A to je právě duch tohoto prvku, který bychom rádi vdechli naší nové architektonické věži v Dubai.

U návrhu nazvaného Plovoucí koberce (Floating carpets) se v těchto prostorách pak odehrávají nejrůznější výstavy, jsou tu i přednáškové síně, místa pro konání řady workshopů atd.

Umístění

Bylo by výhodné prodloužit linku jednokolejky Palm Monorail o jednu zastávku. Pak by se Plovoucí koberce (Floating Carpets)nacházely v dosahu hromadné dopravy na okraji Dubaiského palmového ostrova Palm Tree Island. Se zastávkou jednokolejky a současně s přístavištěm pro přívoz, který leží u úpatí konstruované věže, by byla stavba každopádně v dosahu dubaiské dopravní sítě a současně by se nepochybně stala cílem obyvatel města i turistů. Zkrátka se jedná o stěžejní orientační bod, snad trochu za hranicí centra města, ale nepochybně o architektonický skvost pro celý Perský záliv.

Konstrukce

V rámci koncepce koberců jsme uplatnili také speciální sloupcovou mřížku jako unikátní konstrukční systém jakož i prostorové uspořádání. Sloupcová mřížka vychází z islamistického pojetí geometrie, která je čistě rozumová, ale současně připouští celou řadu variant obydleného prostoru. Sloupce a jejich uspořádání jsou generovány tak, aby bylo umožněno celou stavbu obsluhovat, a díky tomu je takzvané „obslužné jádro“, které je pro výškové budovy typické, zcela eliminováno, zatímco je upřednostněno horizontální provozní řešení každého „koberce“. Stavba není nejvyšší konstrukcí ve velkoměstě, ale rozhodně je stavbou výjimečnou a nejelegantnější.

Klíčová slova:

Dubaj soutěž

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři