Architektura / občanské stavby

AC-CA - Architecture School Tower - čestné uznání 1

Představujeme vám první z projektů dalšího kola mezinárodní ideové soutěže organizace AC-CA, kterému porota udělila čestné uznání. Projekt italské dvojice architektů s názvem Maják velice nápaditě kombinuje téma pouště a moderní vertikální architektury.

Filomena Visone / Adrian Eugen Cornea , 24. 3. 2014

The lighthouse - Maják

Architektura a poušť

To jsou klíčová slova celého projektu. Tvarově čistou formu narušuje nápaditý a ojedinělý zářez, který svými křivkami připomíná architekturu arabského světa, zde je však pojednaný jako kdyby stavba stála „vzhůru nohama“. Toto uspořádání dává uprostřed konstrukce vzniknout prostorné dutině, která je významným zdrojem přirozeného světla pro celou věž. Věž je zdaleka viditelnou dominantou, znakem vitality a přítomnosti živoucí architektury. Stejně jako maják nás její záře povede správným směrem a my se díky ní dokážeme zorientovat.

Místo, na kterém stavba vzniká, jsme nazvali „poušť“, protože symbolicky obsahuje její charakteristické prvky: oázu (jezírka s vodou), trhliny a prolákliny, vzduté duny a zahrady zasazené do písku…

Hlavní vstup do budovy je veden podzemní „jeskyní“. Koridor s podlahou jen z udusané hlíny nás vede ke schodišti, jež vede do věže. Přirozené světlo se do jeskyně dostává z nádrží s vodou nad jeskyní a drsný povrch pohledového betonu je jakoby zjemňován konejšivými paprsky světla pronikajícími vodní hladinou, které zde hravě tančí díky odrazu a lomu.

Klíčová slova:

Dubaj soutěž

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři