Procházka nad lomem v Horní Bečvě Foto: BoysPlayNice
Architektura / krajinářská a zahradní architektura

Nová síť stezek s vyhlídkami zpřístupnila kopec v CHKO Beskydy

Díky citlivým vstupům beskydských architektů mohou turisté zavítat na dosud nepřístupný vrchol nad bývalým lomem v Horní Bečvě. Přibyly tu pěší stezky, piknikové platformy i drobné vyhlídky, odkud je možné pozorovat okolní krajinu.

EARCH.CZ , 8. 11. 2022

Horská obec Horní Bečva ležící v Chráněné krajinné oblasti Moravskoslezské Beskydy iniciovala kultivaci a zpřístupnění kopce nad bývalým lomem. Návrh vypracoval architektonický ateliér henkai architekti z nedalekého Rožnova pod Radhoštěm ve spolupráci s krajinářským studiem ZAHRADA-PARK-KRAJINA.

Výsledkem projektu se síť pěších tras vedoucích až na vrchol kopce, které doplňuje řada architektonických intervencí v podobě mobiliáře a piknikových i vyhlídkových platforem, kde se mohou turisté zastavit a užívat si okolní přírodu.

Foto: Kopec doplnily architektonické zásahy v podobě stezek, mobiliáře a vyhlídkových i piknikových platforem

„Svahy a vrcholek kopce je nyní dostupný třemi vyhlídkovými stezkami, které propojují hlavní místa výhledů a vytvářejí novou okružní cestní síť, jež se napojuje na blízkou komunikaci a přilehlé parkoviště před kamenolomem,“ popisují architekti.

„V místě sedla pod skalnatým vrcholkem návštěvníci vystoupají na malou vyhlídkovou piknikovou platformu. Inspirací zde byly staré zarostlé ruiny kamenných základů rozeseté po Beskydech, dokladující osídlení a hospodaření předků v nejzapadlejších koutech krajiny,“ dodávají autoři s tím, že se snažili pracovat primárně s lokálními přírodními materiály. Přístřešky s ocelovou konstrukcí tak mají podlahy a stropy z masivních fošen, lavičky jsou vyrobené z dubu a pro stezky a opěrné zídky byl využit kámen a šotolina přímo z lomu.

Důležitým cílem autorů bylo citlivé zacházení s krajinou, nové objekty proto terén nenarušují, ale přizpůsobují se jeho konfiguraci. Díky tomu dochází nad beskydským lomem k citlivému dialogu mezi architektonickými intervencemi a přírodou.

  • Autoři: Daniel Baroš, Ondřej Nečaský, Zdeněk Strnadel
  • Ateliér: henkai architekti, ZAHRADA-PARK-KRAJINA
  • Město: Horní Bečva
  • Realizace: 2021
  • Fotograf: BoysPlayNice
  • Grafický design: Jaroslav Juráček

Klíčová slova:

Beskydy CHKO rozhledna krajina

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři