Studio PLP Architecture realizovalo nejvyšší budovu City of London. Obsahuje především kanceláře a společenské prostory, které využívají zaměstnanci zde sídlících firem Foto: Hufton+Crow
Architektura / administrativní stavby

Architekti pojali nejvyšší budovu City of London jako vertikální město

Architektonická kancelář PLP Architecture navrhla nejvyšší mrakodrap obchodně-bankovní čtvrti Londýna pouze kousek od historické budovy Bank of England. Podobu 287 metrů vysoké věže definuje zalamovaný skleněný plášť, který díky svým vlastnostem nastavuje nové technické i estetické standardy.

AGC Glass Europe s.a. , 27. 3. 2023 / Advertorial

Nejvyšší mrakodrap City of London

Nejvyšší budova City of London v letošním roce slaví tři roky od svého dokončení. Mrakodrap v srdci lokality zasvěcené především obchodu a bankovnictví navrhla londýnská architektonická kancelář PLP Architecture. Budova je vysoká 278 metrů a má 61 nadzemních podlaží, obsahuje především kanceláře, společné a společenské prostory, které využívají zaměstnanci zde sídlících společností. Uvnitř se nachází také několik prostor, které jsou přístupné veřejně – například vyhlídka na 58. podlaží nebo foyer, které funguje jako galerijní prostor, v němž se střídají krátkodobé výstavy.

Mrakodrap s adresou 22 Bishopsgate si v Londýně nechaly postavit dvě velké společnosti – investiční společnost AXA IM a developerská společnost Lipton Rogers Developments, která stojí za případovými studiemi pro rekonstrukce a rozšíření několika výrazných londýnských památek jako Royal Opera House, Národní galerie nebo Tate Modern.

Architekti z kanceláře PLP Architecture říkají, že jejich snahou bylo vytvořit velkorysé kancelářské prostory s maximálním využitím denního světla. Stavba proto dostala podobu stupňovité věže se zalamovanou skleněnou fasádou, která jí dává půdorys nepravidelného 23úhelníku. „Jedná se o vertikální město, které bylo postaveno tak, aby podporovalo všech svých 12 000 uživatelů,“ říkají architekti.

Mimo kancelářských prostor se v budově nachází třeba tělocvična s prosklenou lezeckou stěnou, studia pro jógu a pilates nebo několik podlaží restaurací a barů včetně food marketu s jídelními stánky.

Foto: Autoři návrhu popisují tento mrakodrap jako vertikální město, které podporuje všech svých 12 000 uživatelů

Nejmodernější uzavřená dutinová fasáda s dokonalým zasklením

Pro nejlepší provozní schopnosti byla budova 22 Bishopsgate vybavena množstvím moderních technologií. Jedním z nejdůležitějších faktorů, který ovlivňuje život uvnitř i vně budovy, byl výběr správného řešení fasády. Architekti zvolili speciální uzavřenou dutinovou fasádu (closed cavity facade – CCF) s vysoce transparentním zasklením od společnosti AGC Interpane, která je součástí mezinárodní skupiny AGC Glass Europe. Plně prosklená fasáda využívá inteligentní systém žaluzií, který hraje významnou roli při zmírňování solárního faktoru, a tím příznivě ovlivňuje energetickou účinnost budovy. Vnitřní plášť jednotek fasády je tvořen různě širokými prvky odpovídajícími výšce pater s nízkoemisním povlakem. Vnější plášť jednotek CCF tvoří tabule z vrstveného bezpečnostního skla s protislunečním povlakem ipasol Bright White.

Pro architekty z kanceláře PLP Architecture bylo od počátku důležité dosáhnout estetického účinku velkých prosklených ploch fasády. Klíčovým faktorem se tak stal právě výběr povlaků. Projektový tým využil software společnosti AGC, který umožňuje vytvořit realistické zobrazení finální fasády, stačí zadat požadované parametry.

Volba nakonec padla na povlak s protisluneční ochranou na vrstveném plaveném skle s nízkým obsahem železa, díky němuž bylo dosaženo požadované estetiky: vzhled fasády se v průběhu dne mění, plynule a bezproblémově reaguje na okolní prostředí, takže fasáda je střídavě neprůhledná, průsvitná a zcela průhledná.

Foto: Vysoce transparentní prosklená fasáda využívá systém inteligentních žaluzií a tím příznivě ovlivňuje energetickou náročnost budovy

BREEAM Excellent a MIPIM Awards

Budova získala hodnocení Excellent v certifikaci BREEAM, která se zaměřuje na posuzování aspektů spojených s trvalou udržitelností výstavby. Co se budovy 22 Bishopsgate týče, byly sníženy emise CO2 o 35 % oproti požadavkům stanoveným v platných stavebních předpisech a u celého fasádního systému bylo dosaženo hodnoty U (Ucw) 1,1 W/(m²K). Projekční tým kladl důraz na principy oběhového hospodářství vytvořených tak, aby stavba měla co nejmenší negativní dopad na své prostředí. Stejný přístup byl požadován i od dodavatelů, kteří se snažili používat výrobky ohleduplné k životnímu prostředí. Poslední krok se nyní vztahuje k nájemcům, kteří jsou povzbuzováni k tomu, aby se zaměřili na ekologičtější procesy fungování. V roce 2021 se budova 22 Bishopsgate stala vítězem souteže MIPIM Awards v kategorii Best Office & Business Development, která vedle architektonické estetiky hodnotí také vztah realizace k ekonomické a enviromentální zodpovědnosti.

Udržitelné materiály pro města budoucnosti

Zasklení mrakodrapu 22 Bishopsgate má certifikaci Cradle to Cradle. V rámci programu „Cradle to Cradle Certified® Products Program“ je prováděno ekologické hodnocení výrobků po celou dobu jejich životního cyklu. Získání certifikátu vyžaduje, aby výrobky splňovaly přísná kritéria v pěti kategoriích týkajících se ochrany zdraví a životního prostředí. Výrobky s tuto značkou mohou pomoci projektům v certifikačních systémech LEED a BREEAM.

  • Ateliér: PLP Architecture
  • Země: Velká Británie
  • Město: Londýn
  • Adresa:: 22 Bishopsgate, London
  • Realizace: 2020
  • Fotograf: Hufton+Crow

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři