Architektura /

Brno získalo na opravu Moravského náměstí 194 mil.Kč z fondů EU

Brno - Brno získá z evropských fondů dotaci 194 milionů korun na dva projekty na rekonstrukci Moravského náměstí. Firma Kordis JMK zajišťující hromadnou dopravu v kraji pak dostane 64,6 milionu korun na projekt elektronického odbavování cestujících veřejnou hromadnou dopravou a zavedení bezkontaktních čipových kareta. ČTK to dnes řekla mluvčí Regionální rady Jihovýchod, která rozhoduje o rozdělování peněz z Regionálního operačního programu (ROP), Milena Marešová.

Česká tisková kancelář , 12. 11. 2009

Na projekt rekonstrukce části Moravského náměstí zahrnující ulici Běhounská a prostor mezi Nejvyšším správním soudem a Moravskou galerií získá Brno 73,3 milionu korun. Na rekonstrukci prostoru mezi Moravským a Komenského náměstí po Červený kostel a spojovací Joštovu ulicí získá dalších 120,5 milionu.

Základem úprav je podle Marešové obnova původní čtyřřadé aleje včetně instalace zavlažovacího systému, bezbariérová úprava zastřešených tramvajových zastávek, výstavba nových dopravních a pěších ploch a rekonstrukce veřejného osvětlení.

Projekt společnosti Kordis JMK na bezkontaktní čipové karty velikosti kreditky by měl znamenat konec papírových jízdenek v kraji. Hotov by měl být podle údajů regionální rady do konce roku 2012. Poté již nebude nutné pravidelně docházet na předprodejní místa a cestující si budou moci zřídit trvalé platební příkazy, SIPO, případně budou moci platit přes internet, uvedla Marešová.

Regionální rada schválila Kordisu JMK ještě jednu dotaci, a to 21 milionů korun. Peníze přispějí k instalaci a spuštění provozu 52 elektronických panelů na zastávkách veřejné hromadné dopravy. Jejich úkolem bude mimo jiné podávat informace o aktuální poloze autobusů.

duk mol

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři