Architektura / bytové domy

Bytové domy Praha - Smíchov

Cílem projektu, oceněného Žlutou kartou, bylo vytvořit "živé" komfortní bydlení, atraktivní jak v interiéru, tak v exteriéru.

Marek Piskáček , 20. 1. 2012

Pětlce samostatných navrhovaných objektů tvoří celek vyrovnaný okolo dvou mnou navržených bytových domu. Kompoziční uspořádání mnou navržených objektů dává vzniknout malému náměstí, místu potkávání se (u mola). Za povšimnutí stojí také změna charakteru chodníku na ulici Strakonická - pro pěší na této rušné silnici jsme vytvořili nový tři metry široký chodník sesazený oproti původnímu o jeden metr níže; chodník je dále doplněn v úrovní silnice ochrannou betonovou stěnou vysokou jeden metr, nebo gabionovými koši. Chodci a cyklisté jsou tak chráněni celkem dva metry vysokou stěnou: na straně u silnice pak vzniká zelený pás stromů a keřů. Navrhuji dvojicí bytových domů. Jeden bytový dům sestává ze schodišťové věže a dvou na ni napojených domů. V každém z těchto samostatných domů jsou dva byty. Prvnímu bytu (109m2) náleží 1NP, druhému bytu (172,5m2) náleží 2NP a 3NP. Parkování je řešeno pod zmiňovaným chodníkem: podélné. Taktéž kolárna a kočárkárna je řešena mimo objekt: pod chodníkem.

Konstrukce je ocelová. Základ konstrukce tvoří čtyři příhradové sloupy kotvené do betonových patek (čtyři metry nad úrovní nábřeží - kvůli možným povodním). Na nich je upevněn ocelový rám, na kterém je vystavěna příhradová konstrukce. Svrchní materiál obvodového pláště jest COR-TEN. Konstrukce schodišťové věže je železobetonová se skleněným a kovovým opláštěním.

název Bytové domy Praha Smíchov

autor Marek Piskáček

ročník

  1. ročník bakalářského studia

vedoucí Ing. arch. Jindřich Synek, Ing. arch. Zora Martinová, Ing. arch. Helena Žofková

ateliér ATV1

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři