Architektura / rodinné domy

CEMEX BETONOVÝ DŮM - tým 6

Projekt týmu 6 ve složení Petra Pavelková, Veronika Brůhová na kontroverzní téma Masarykovy čtvrti v pražské části Troja.

Petra Pavelková / Veronika Brůhová , 14. 11. 2011

Co znamená Trojská čtvrť pro Prahu?

Trója má potenciál luxusní čtvrtě, kde najdeme zoologickou zahradu, botanickou zahradu, překrásné vinice a barokní zámek. Zdejší život přesto připomíná život spíše okrajové čtvrti. Centrum je odsud dostupné pouze 22 min. a 34 sekund (je to pouze náš hrubý odhad). Čtvrť ožívá pouze díky všeobecným radovánkám, jako jsou vinobraní a jiné slavnosti.

Hledali jsme, co tento mrtvý prvek způsobuje. Příklad jsme mohli skvěle odpozorovat na čtvrti slavného jména — na Babě. Ačkoli se zde nacházejí jedinečné stavby, život je zde pustý. Dle našeho názoru to způsobuje nedostatek služeb. Postřehy z Baby nás ovlivnili při tvorbě návrhu nové zástavby Masarykovy čtvrti.

Kopcovitou plochu jsme zastavěly kaskádou domů, která se táhne vertikálně po celé délce. Myslely jsme na různorodost bydlení, proto jsou zde tři velikosti domu. Mezi kaskády vedou široké komunikační cesty, které sestávají z plošiny, schodište a dřevěných struktur. Tyto trasy zároveň vytváří veřejný prostor, kde si lidé mohou posedět a potkat jeden druhého. Zařadily jsme zde také místa, kde se soustřeďují služby. Obyvatelé zde mohou dostat potřebné maličkosti a nejsou nuceni jezdit daleko za nákupy. Komunikace pro automobilovou dopravu je zajištena po horizontálnich cestách. 

Podpořte své favority i v hlasování na Facebooku zde!

 

Foto: eArch

 

 

 

 

 

 

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři