Architektura / bytové domy

Další etapa rezidenční čtvrti Na Vackově, za kterou stojí studio MS architekti, je hotová

Žižkovská rezidenční čtvrť Na Vackově od ateliéru MS architekti Foto: MS architekti

Majitelé nových bytů ocení komfortní, zdravé a udržitelné bydlení se skvělou dopravní dostupností, kvalitní veřejný prostor v náručí zeleně, komunitní zázemí a přívětivé prostředí pro všechny věkové kategorie. Kompozice pěti sympatických obytných domů je součástí masterplanu revitalizace a rozvoje rozsáhlé lokality mezi žižkovským Nákladovým nádražím a parkem Židovské pece.

František Průša , 22. 11. 2021 / Advertorial

Alexandr Verner, Martin Studnička, Michal Šourek a Pavel Hřebecký navrhli pět obytných domů, které objímají otevřený vnitroblok plný zeleně, zálivů pro posezení a altánů pro sousedská setkávání. Veřejný prostor, který se místy otevírá do sousedního parku Židovské pece a stává se jeho vítanou součástí, je těžištěm celé lokality. Poutavým prvkem vnitrobloku je záměrná trhlina místy překlenuta dřevěnými mosty. Trhlina zdánlivě splývá s horizontem a otevírá pohled do společné podnože podzemního parkingu. Jde o zajímavou intervenci, která navíc přivádí dostatek denního světla do podzemního parkingu, kam by se jinak sluneční paprsky nedostaly.

Foto: Žižkovská rezidenční čtvrť Na Vackově od ateliéru MS architekti

„Střídmá přesto přitažlivá architektura domů nevytváří jednolitou uliční hmotu, ale ustupuje od uliční čáry v charakteristické (a)symetrii. Kompozice obytných domů spolu s další plánovanou výstavbou vytvoří nový prostor k setkávání v podobě nového náměstí, které v budoucnu otevře příležitosti pro realizaci sociálních aktivit od „farmářských trhů“ po uliční koncerty nebo sousedská setkání. Domy už dnes nabízí víceúčelové prostory v aktivním parteru vhodné pro obchody, provozovny služeb, kanceláře, ordinace, školku nebo kavárny a restaurace,“ říká architekt Alexandr Verner.

Foto: Žižkovská rezidenční čtvrť Na Vackově od ateliéru MS architekti

Nová výstavba pamatuje na lidi i na přírodu a díky zelenému vnitrobloku a pestré zeleni v parteru pomáhá lokalitě vyrovnat se s klimatickou změnou. K důslednému hospodaření s dešťovou vodou přispívají retenční záhony, které pomáhají zadržovat dešťovou vodu v místě a následně ji využít pro zavlahování okolní flóry. Ke zdravému vnitřnímu prostředí přispívá řízené větrání, rekuperace tepla i dostatek denního světla v jednotlivých bytech a společných prostorech. Většina bytů různých kategorií je vybavena prostornými balkony nebo lodžiemi a na přízemní byty navazují terasy nebo předzahrádky.

Foto: Žižkovská rezidenční čtvrť Na Vackově od ateliéru MS architekti

„Současná podoba nového Vackova vzniká v několika etapách. Novou lokalitu definují různorodá sousedství, která vytváří přechod mezi lokálními měřítky a intenzitami zástavby. Náš masterplan, podle kterého nový Vackov vzniká, udává strukturu veřejného prostoru a charakter jednotlivých lokalit,“ dodává Michal Šourek. Na Vackově vzniká působivý celek s jednotnou koncepcí a odlišnými architektonickými přístupy v jednotlivých sousedstvích, která formují polosoukromý i veřejný prostor pro kvalitní život v širším centru Prahy. Byty Na Vackově – 10. etapa v Praze 3 získaly cenu čtenářů v soutěži Best of Realty — Nejlepší z realit 2021 v kategorii rezidenčních projektů většího rozsahu.

Foto: Žižkovská rezidenční čtvrť Na Vackově od ateliéru MS architekti

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři