Architektura / rodinné domy

Dechvyrážející letní sídlo

Tento dům nemá v České republice obdoby. Vzácné místo, jedinečný dům, splněný sen. Chcete-li se dozvědět i o dalších projektech norského ateliéru JVA, čtěte následující týdny EARCH.CZ a navštivte tuto sobotu přednášku Einara Jarmunda, který z Norska přijede na Salon dřevostaveb.

Jarmund/Vigsnæs AS Arkitekter MNAL , 21. 2. 2011

Dům Summerhouse Vestfold 2 se nachází na pobřeží Vestfoldu v jižní části Norska.

Summer HouseFoto: eArch

Dům nahrazuje původní starší budovu na pozemku. K získání stavebního povolení bylo potřeba stavbu vhodně přizpůsobit terénu, a to jak tvarem a měřítkem, tak materiálem i barvou. Dům a terasa částečně stojí na kamenné zdi, která byla zachována. Části zdi, které byly dostavěny, jsou vyrobeny z kusů okolních skal.

Summer HouseFoto: eArch

Nízký dlouhý dům je na několika místech částečně protnut z důvodu vytvoření závětrných venkovních prostor. Toto střídání jednotlivých částí domu tak zmenšuje jeho rozměr a zároveň ho přizpůsobuje tvaru okolních útesů.

Skleněné ohrazení na vnějším obvodu terasy a bazénu chrání před větrem a umožňuje maximální výhled. Dům je obložen Kebony wood, dřevem ekologicky zpracovaným za účelem větší odolnosti vůči slané vodě.

Místo Vestfold, Norway

Projekt 2000 / 2007-2009

Realizace 2008 - 2009

Autor Jarmund / Vigsnas AS Architects MNAL: Einar Jarmund Hakon Vigsnas Alessandra Kosberg

Spolupráce Jan Stavik, Nikolaj Zamecznik

Dodavatel Torolf Stenersen as

Rozloha 300 m2

Autor fotografií Nils Petter Dale

 

Představení studia Jarmund / Vigsnas AS Architects MNAL

Studio se zaměřuje na projekty s potenciálem kvalitní a smysluplné architektury, které často souvisejí s přírodou a jsou situovány do působivého prostředí s drsnými klimatickými podmínkami. Za pomocí současných možností architektury a citlivého přístupu se studio vždy snaží vystihnout charakter konkrétního objektu s ohledem na dané místo i na účel objektu. Jasný a srozumitelný přístup dává vzniknout stavbám, které jsou jednoduché a působivé zároveň. Rozsáhlejší projekty vycházejí nejčastěji z výhry v soutěžích, menší projekty pak vznikají na základě doporučení dřívějších klientů.

přeložila Zuzana Masná

Einar Jarmund a Hakon Vigsnas v Oslu založili studio v roce 1995, v roce 2004 se přidala Alessandra Kosberg jako třetí partner studia. Kromě architektonické praxe Einar Jarmund přednášel na univerzitách v Seattlu, St. Louis a Arizoně a v současnosti přednáší na univerzitách v Oslu a Bergenu.

www.jva.no www.salondrevostaveb.cz

   

   

   

   

   

   

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři