Architekta Clementine Blakemore navrhla hudební pavilon pro britskou základní školu Foto: Will Scott
Architektura / občanské stavby

Dřevěný hudební pavilon s průsvitnou stěnou podporuje kreativitu a talent žáků základní školy

Anglické studio navrhlo dřevěný hudební pavilon pro základní školu na anglickém venkově. Architekta Clementine Blakemore projekt zpracovala již jako závěrečnou práci na univerzitě a později jeho realizaci sama iniciovala.

Sára Kročková , 7. 2. 2023

Státní základní školu St. John’s, která se nachází v obklopení poli a lukami v anglickém hrabství Buckinghamshire na jihovýchodě země, doplnil skromný hudební pavilon. Jeho výrazná silueta je inspirována geometrií díla americké abstraktní malířky Agnes Martin a zároveň odkazuje na lidový jazyk místních zemědělských staveb, díky čemuž propůjčuje budově silnou identitu.

Architektka Clementine Blakemore navrhla tento nenápadný pavilon již během svých studií na Royal College of Art v roce 2014. Stavba byla realizována především díky snaze samotné autorky a dvoukolové veřejné sbírce. Původně se pavilon využíval pouze během jarních a letních měsíců, ale rodičovské sdružení školy začalo shromažďovat finanční prostředky pro druhou fázi výstavby, která umožnila konstrukci zastřešit.

Foto: Jednu ze štítových stěn je obložena poloprůsvitnými polykarbonátovými panely, které do prostoru vnáší tlumené severní světlo

Samotná konstrukce se skládá ze 171 dřevěných prvků spojených tradičními čepy. „Podobně jako u standardizovaných cihel byla velikost každého kusu zčásti definována snadností, s jakou jej může zvedat a přenášet jedna osoba. Koncepce konstrukce dřevěného rámu, kde každý prvek spočívá na sousedním, odráží étos spolupráce v rámci projektu jako celku,“ přibližuje autorka.

Jako obklad střechy a bočních stěn zvolila architekta černé lapované desky, které tvoří jeden souvislý obal budovy. Jednu ze štítových stěn vertikálně člení modřínová prkna. Jižní průčelí doplňují velkorysé skládací dveře, skrze něž mohou diváci sledovat vystoupení žáků. Zadní štítová fasáda je obložena poloprůsvitnými polykarbonátovými panely, které do prostoru vnáší tlumené severní světlo.

Foto: Hřejivý a světlý interiér pavilonu podporuje kretivitu

Interiér pavilonu působí hřejivým radostným dojmem a přiznává precizní dřevěnou konstrukci. Podlaha i na míru vyrobený nábytek jsou zhotoveny také ze dřeva. Úložné prostory a lavičky navrhl a vyrobil jeden z dobrovolníků se záměrem odkázat na místní dědictví výroby nábytku.

Dřevěný pavilon je výsledkem dobře fungující komunity. Návrh mladé architekty si našel mnoho příznivců z řad finančních sponzorů i řemeslníků. Žáci tamější školy tak mohou rozvíjet svůj talent a kreativitu v povznášejících prostorech zahradního pavilonu.

  • Autoři: Clementine Blakemore
  • Ateliér: Clementine Blakemore Architects
  • Země: Velká Británie
  • Město: Lacey Green
  • Adresa:: Main Rd, Lacey Green, Princes Risborough HP27 0PL, Spojené království
  • Zastavěná plocha: 45 m²
  • Investor: St. John's C of E School

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři