Architekti ze studia FAUN doufají, že jejich střídmá realizace školy bude sloužit jako inspirace pro další výstavbu v obci Josnes. Foto: Gaëtan Chevrier
Architektura / občanské stavby

Škola pojatá jako tradiční statek má určovat další stavební rozvoj malé francouzské obce

Napůl cesty mezi Orleáns a Blois se nachází jedna běžná francouzská obec. Její tradiční a komorní charakter zachovala i nová škola, která vyniká svou jednoduchostí.

Adéla Vaculíková , 26. 10. 2022

Škola v malé francouzské obci Josnes na první pohled vypadá jako tradiční statek, kterých je ve střední Francii v blízkosti řeky Loiry spousta. Její rozvětvený, ale přísně symetrický půdorys tvoří podlouhlé jednopodlažní hmoty završené sedlovými střechami s dřevěnou krytinou.

Budova školy se nachází na samotném okraji obce, která má necelých tisíc obyvatel. Architekti ze studia FAUN o své realizaci říkají, že její podoba vyšla právě z místa, kde se nachází. „Škola organizuje přechod ze zastavěného prostředí do zemědělské krajiny,“ vysvětlují.

V budově tvořené několika křídly se nachází základní i mateřská škola, každá má svůj vlastní velkorysý prostor. Škola Les Moulins, jak zní její pravý název, má půdorys ve tvaru písmene H – dohromady ho však sestavují dvě téměř samostatné objekty s půdorysem ve tvaru U. Ačkoliv to zní poměrně složitě, ve skutečnosti se jedná o velmi racionální a praktické uspořádání. Každá škola tak má svou vlastní budovu a dvůr s hřišti. Objekty od sebe ovšem nejsou izolované, ve středu se propojují a obestupují ještě jeden centrální a společný venkovní prostor.

Foto: Objekty tvoří jeden velký centrální a společný venkovní dvůr, který škola často využívá.

Ačkoliv se dnes škola nachází v okrajové části obce, v budoucnosti se její situace změní, nachází se totiž v rozvojové oblasti. „Architekturu školy lze vnímat v různých měřítcích: v domácím měřítku pro dospělé a děti, které školu navštěvují, a ve veřejném měřítku pro město,“ charakterizují svůj koncept autoři projektu. Před průčelím školy proto vznikla veřejná piazzetta, která se přímo napojuje na již existující uliční síť. Stavba se do ní obrací svým hlavním vchodem lemovaným krytou předsíní. Jemné přechody mezi exteriérem a interiérem ostatně převládají v celé realizaci. Velmi zajímavě ztvárněné jsou bíle omítnuté boční fasády, které plynule přechází v nízké zídky vymezující dvory s hřišti. Nejde přitom o pevné bariéry, nahlédnout se za ně dá v úsecích, kde plnou zeď střídají dřevěné laťky.

Foto: Jemné přechody mezi exteriérem a interiérem převládají v celé budově školy. Třídy díky tomu působí vzdušně a jsou dobře prosvětlené.

Budova školy má velmi jednoduchou a lokální stavební tradicí inspirovanou podobu. Její celkové vyznění je ale nesmírně efektní – napomáhá tomu také střídání omítnutých fasád s těmi opláštěnými dřevem. Sami architekti říkají, že by byli rádi, kdyby jejich střídmá realizace sloužila jako inspirace pro další novou výstavbu v obci. „Škola je realizací, která předjímá budoucí potřeby obce a snaží se nabídnout dlouhodobé řešení,“ podotýkají.

  • Ateliér: FAUN
  • Země: Francie
  • Město: Josnes
  • Zastavěná plocha: 1389 m²
  • Adresa:: 41370 Josnes, Francie
  • Realizace: 2021

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři