Skatehouse poblíž města Rosario od Macu Bulgubure Foto: Walter Salcedo
Architektura / rodinné domy

Dva v jednom. Malá udržitelná chata propojuje rekreační bydlení se skateparkem

V povodí argentinské řeky Rosario vznikl neobvykle pojatý dům ohleduplný k životnímu prostředí, který i v případě povodní nabízí bezpečné útočiště pro odpočinek a zábavu.

Kristýna Korčáková , 12. 7. 2022

Rosario je největším městem argentinské provincie Santa Fe. Rozprostírá se na západním břehu řeky Paraná a obývá ho zhruba tolik obyvatel jako Prahu. Je rodištěm známého fotbalisty Lionela Messiho a sportu (trochu jiného druhu) se týká také jedna místní realizace od architekta Macu Bulgubure.

Projekt nazvaný Skatehouse je výjimečnou realizací spojující sport a bydlení ve velmi těsném kontaktu. Jeho nezaměnitelný vzhled vychází ze dvou hlavních faktorů – nachází se v záplavové oblasti, proto stojí na podpěrách. Jeho nedílnou součást představuje zatočená rampa pro jízdu na skateboardu.

Inspirativní je také způsob, jakým stavba šetří životní prostředí. Střecha je pokryta fotovoltaickými panely. Zdrojem vody je nedaleká řeka Paraná nebo dešťová voda, která je ohřívána právě díky solární energii a bioodpad je zpracováván anaerobně, tedy udržitelně a šetrně.

Dominantní rampa je přibližně stejně velká jako spodní část dvoupodlažního domku. Díky argentinskému podnebí s horkými léty a mírnými zimami nabízí kromě skateování příležitost k posezení a rozšiřuje prostor interiéru skoro dvojnásobně. Aby byla rampa odolná, je obložena dýhou a dřevem s voděodolnou ochranou.

Foto: Rampa nejen pro skateování, ale i jako příležitost k posezení

Dřevo vévodí také interiéru. Ve spodním patře se nachází kuchyň a obývací pokoj. Do horního patra vedou žebrované schody. Horní podlaží představuje ložnice s koupelnou a balkonem. Vše je zahaleno v jednotném odstínu dřeva, nenápadné a střídmé doplňky jsou v tmavých barvách.

Nejenže je dům inspirativní svým udržitelným provozem, ale také tím, že vybízí k pobytu venku kvůli nevelkému vnitřnímu prostoru. Terasa přecházející v rampu nebo balkon jsou příjemnými místy pro odpočinek či čas strávený ve společnosti ostatních. A díky vyvýšení objektu nad terén se z něj nabízejí také pěkné výhledy do okolí.

Foto: Dům nepočítá jen s povodněmi, ale i hospodaří také s dešťovou vodou
  • Autoři: Macu Bulgubure
  • Země: Argentina
  • Město: Rosario
  • Realizace: 2020
  • Užitná plocha: 76 m²

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři