Architektura / rodinné domy

Malá chatka ze surové oceli se rozhlíží do panenské přírody Olympijského poloostrova

Na odlehlém místě jednoho z mála deštných pralesů mírného pásu stojí malá chatka, kterou pro vášnivého rybáře navrhli architekti ze studia Olson Kundig. Chatka ze surové oceli stojí kvůli místnímu podnebí na vysokých nohách.

EARCH.CZ , 5. 1. 2021

Americká architektonická kancelář Olson Kundig zaměstnávající přes 150 lidí má na kontě od svého založení v roce 2000 desítky a desítky realizací. Mezi bytovými domy, muzei, kancelářskými budovami a dokonce i kostely najdeme v jejich portfoliu hned několik chatek, tzv. cabins, umístěných ve volné krajině.

Chatka z oceli, Olson Kundig/ Tom Kundig © Benjamin Benschneider

Jednu z těch nejoriginálnějších představuje velmi malá chatka stojící na odlehlém místě u řeky Sol Duc v západoamerickém státě Washingtonu. Oblast Olympijského poloostrova je jedním z malá deštných pralesů mírného pásu. Na specifické místní klima reaguje návrh vyzdvižením chatky na čtyřech subtilních nohách, neboť zde dochází k pravidelným záplavám. Díky vyvýšení stavby mají majitelé zároveň lepší výhled do panenské přírody.

Chatka z oceli, Olson Kundig/ Tom Kundig © Benjamin Benschneider

„Nemyslím si, že bych někdy dokázal navrhnout něco tak krásného, jako to, co už tady je. Naším záměrem bylo krajinu „zarámovat“ a zprostředkovat klientům co možná nejlepší zážitek z tohoto místa,“ říká hlavní architekt projektu a zároveň spoluzakladatel studia Tom Kundig k práci s místní krajinou.

Chatka z oceli, Olson Kundig/ Tom Kundig © Benjamin Benschneider

Aby nedošlo k přílišnému narušení terénu, rozhodli se architekti využít ocelovou prefabrikovanou konstrukci. Chatka tak byla dopravena na své místo už částečně zařízená. Vzhledem k odlehlosti místa navrhli architekti chatku tak, aby ji bylo možné kompletně a bezpečně uzavřít. K tomu slouží posuvné ocelové panely a okenice. Vzhledem k oceli jakožto hlavnímu materiálu je tak chatka prakticky nezničitelná – podle Kundiga je materiál přímou odpovědí na okolní divočinu.

Chatka z oceli, Olson Kundig/ Tom Kundig © Benjamin Benschneider

V interiéru najdeme mnoho dřevěných prvků včetně podlahy a obkladu stěn i stropu. Dřevo totiž celý prostor výrazně zútulňuje. Spací patro pak vzniklo přímo na staveništi technikou two by four z dřevěných sloupků, které měl klient na pozemku chatky. 

Chatka z oceli, Olson Kundig/ Tom Kundig © Benjamin Benschneider

  • Ateliér: Olson Kundig Architects
  • Země: Spojené státy americké
  • Město: Beaver
  • Realizace: 2011
  • Užitná plocha: 35.00m2

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři