Architektura / občanské stavby

Historický dům Klatovská 19 v Plzni se dočká rekonstrukce. Otevřou se cenné Loosovy interiéry a vznikne zážitkové muzeum

Vizualizace rekonstrukce projektu Klatovská 19. Autorem přestavby a návrhu expozic je architekt Ludvík Grym. Foto: Město Plzeň

Chátrající budova na Klatovské 19, která v sobě skrývá cenné interiéry od Adolfa Loose, se dočká rekonstrukce. Kromě trvalého zpřístupnění interiérů zde vznikne také zážitkové muzeum zaměřené na osvobození západních Čech. Přestěhuje se sem Patton Memorial Pilsen, pro které se už několik let hledá vhodné místo.

Eva Klapka Koutová / Město Plzeň , 1. 3. 2024

Autorem přestavby a návrhu expozic je architekt Ludvík Grym. Počítá s novou dvorní přístavbou, do které budou umístěny vstupní prostory. Její základní část přimkne k původnímu objektu, druhá část na ni bude kolmá. Díky rekonstrukci získá Patton Memorial Pilsen větší prostory a dostatečné depozitáře. Ve dvoře bude navíc umístěn třicetitunový tank Sherman, jejž Plzni daroval vnuk generála Pattona. Právě osobnosti generála a jeho 3. armádě bude věnován prostor dvorní přístavby.

Výstavní koncepce

V suterénu si návštěvníci projdou válečnou Plzní, zažijí atmosféru bombardované Plzně, kterou umocní simulátor válečného krytu. Z válečné Plzně návštěvníci vystoupají do prostoru s projekcemi o plzeňském povstání, osvobození i konci války v Plzni a v Evropě. Lidé se seznámí s pobytem americké armády na západě Čech.

Foto: Vizualizace rekonstrukce projektu Klatovská 19. Autorem přestavby a návrhu expozic je architekt Ludvík Grym. Vznikne zde také muzeum Patton Memorial Pilsen.

V patře si pak vychutnají luxus z restaurovaného prvorepublikového interiéru, seznámí se s osobností Adolfa Loose, s principy jeho tvorby a také s pohnutými příběhy plzeňských rodin, které patřily mezi jeho klienty. Loosovy interiéry tvoří hudební salon, obývací pokoj a jídelna. Tyto interiéry dosud nebyly rekonstruovány a přístupné veřejnosti byly pouze několikrát do roka.

Foto: Byt Huga a Heleny Semlerových od Adolfa Loose byl přístupný jen výjimečně. Po rekonstrukci budovy bude zcela přístupný. (Loosovy interiéry na Klatovské 19).

Pocit euforie z osvobození měnící se ve skepsi z nové totality se odrazí v další části expozice. Ta bude věnovaná veteránům druhé světové války, jejich příběhům a prezentaci darů, které muzeu během svých návštěv Plzně věnovali.  

Projekt za 253 milionů korun bude částečně zafinancován evropskou dotací (54,4 milionu). Po stavební stránce má být hotov na konci příštího roku, expozice pak v roce dalším. Město nyní připravuje soutěž na zhotovitele, práce chce spustit v červenci. Rekonstrukci objektu zajišťuje Odbor investic Magistrátu města Plzně.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři