Rekonstrukce horské chaty z 80. let od studia ARCHTEAM Foto: Filip Šlapal, výřez z fotografie
Architektura / rekreační objekty

Rekonstrukce přidala horské chatě zelenou střechu i prosklenou přístavbu

Architekti z ateliéru ARCHTEAM doplnili chatu z 80. let o dvě nové prosklené přístavby a zelenou střechu, díky které celý objekt splývá s přírodou Orlických hor.

Adéla Vaculíková , 29. 4. 2023

Čenkovice v Orlických horách jsou známé zejména jako základna lanovek vedoucích na vrchol Bukové hory. Výhledem na místní sjezdovky se mohou kochat také majitelé chaty, která v posledním roce prošla zevrubnou rekonstrukcí pod vedením Milana Raka a Aleny Režné z ateliéru ARCHTEAM.

Architekti maximálně respektovali původní charakter rekreační stavby z kamenného a cihlového zdiva doplněného dřevěným pláštěm. Během rekonstrukce drobné chaty z 80. let došlo k výměně poškozené dřevěné části, zařízení interiéru moderním vybavením a především – rozšíření objektu o dvě nízké přístavby, které slouží jako krytý vstupní předprostor a zimní zahrada.

Hmota zimní zahrady, umístěná v čele stavby, je díky velkoplošnému zasklení v subtilních černých rámech zcela transparentní a otevírá tak průhledy na okolní horskou krajinu přímo z obývacího pokoje.

Vedle zimní zahrady a obývacího pokoje s kuchyní se v objektu nachází ještě koupelna a dvě ložnice. Ty jsou přístupné z centrálního kovového schodiště, které je součástí chaty již od počátku. Vedle přístaveb architekti celou stavbu zateplili a vyměnili poškozený krov a stropní záklop zcela v intencích původních plánů.

Foto: Zimní zahrada rozšiřuje prostor chaty

Interiér se nese ve znamení teplých oranžových podlah a bílého nábytku, exteriér rozehrávají především přírodní barvy. Výrazný kamenný komín doplňuje nalakované dřevěné obložení a zelená střecha, která napomáhá udržování vody v krajině.

Foto: Zelená střecha pomáhá zadržovat vodu v krajině

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři