Chata Nové Hamry, NEW HOW architekti / David Zámečník Foto: Petr Polák
Architektura / rodinné domy

Chata v Krušných horách se přizpůsobuje místním klimatickým a terénním podmínkám

Architektonický koncept horské chaty vychází z jejího přímého kontaktu s přírodou Krušných hor. Podle architektů z pražského studia New How má stavba svou vertikalitou připomínat věž a navozovat tak pocit bezpečí.

Tereza Staňková , 11. 12. 2022

„Návrh vychází z místní přírody i koloritu, v němž lze najít všechny odstíny šedé. Šedou můžete vidět ve stínech stromů, v žulových a čedičových skaliscích a dokonce i v tmavě zelených jehlách a kmenech zdejších smrků, které jsou tak typické pro lesy Krušných hor,“ přibližují svůj návrh horské chaty architekti.

Právě prostředí hor a proměnlivé klimatické podmínky se podepsaly také na tvaru šikmé střechy pro bezpečný odvod deště a přívalů sněhu. Střechu a fasády domu sceluje plášť z tmavého hliníkového plechu, který prořezává mnoho oken různé velikosti a tvaru.

 

Chata Nové Hamry, NEW HOW architekti / David Zámečník © Petr Polák

 

Výrazně vertikální tvar stavby pak určil rozdělení interiéru do tří úrovní. Přízemí slouží jako hlavní společenský prostor chaty, kde se mohou hosté potkávat v otevřeném prostoru s centrálním krbem. Na obývací prostor pak navazuje velká kuchyně s jídelnou, odkud vede také pímý vstup na krytou venkovní terasu. 

Dvě horní podlaží pak získaly výrazně intimnější atmosféru. První patro obsahuje tři ložnice, šatnu, koupelnu a galerii, přičemž podlahu tu v jedné části střídá zavěšená síť pro odpočinek, která zároveň zajišťuje vizuální a akustické propojení s přízemím chaty. 

 

Chata Nové Hamry, NEW HOW architekti / David Zámečník © Petr Polák

 

Nejvyšší patro architekti navrhli jako ateliér s knihovnou, odkud se díky velkému čtvercovému oknu otevírají daleké výhledy do přírody. Obě horní podlaží přisvětlují také střešní okna Velux. Oproti tmavému zevnějšku se interiér chaty nese v tónech světlého dřeva a dřevotřísky. Pro energetickou soběstačnost objektu počítá investor do budoucna s aplikací střešního fotovoltaického systému a větrných turbín.  

 

Chata Nové Hamry, NEW HOW architekti / David Zámečník © Petr Polák

 

 

Chata Nové Hamry, NEW HOW architekti / David ZámečníkFoto: Petr Polák

 

 

Chata Nové Hamry, NEW HOW architekti / David ZámečníkFoto: Petr Polák

 

 

Chata Nové Hamry, NEW HOW architekti / David ZámečníkFoto: Petr Polák

 

  • Autoři: David Zámečník
  • Ateliér: NEW HOW architekti
  • Spolupráce: Radovan Záborský
  • Země: Česká republika
  • Město: Nové Hamry
  • Realizace: 2021
  • Užitná plocha: 140.00m2
  • Zastavěná plocha: 81.00m2
  • Realizace nosné dřevěné konstrukce domu: 3AE s.r.o.
  • Klempířské práce na střeše a fasádách: Tomáš Padevět – Poklem

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři