Přestavba stájí na víkendový dům v italských Alpách Foto: Alberto Strada
Architektura / rekreační objekty

Kamenné stáje proměnili italští architekti na útulný alpský dům

Italští architekti přistoupili k rekonstrukci vysokohorského zemědělského stavení s citem a pokorou. Hlavními ambicemi projektu bylo propojit místní architektonickou tradici se současným jazykem a opětovně využít maximum původních materiálů.

Tereza Staňková , 23. 9. 2022

Na severu Itálie poblíž města Varzo se milánský ateliér ATOMAA pustil do rekonstrukce polorozpadlého objektu, který kdysi sloužil jako stáj pro dobytek a seník. Kamenná zřícenina v téměř 1400 metrech nad mořem má to štěstí, že se nachází v jednom z mála údolí, kam doposud nepronikla masová turistika a je tak obklopena panenskou přírodou.

Objekt je společně s pár dalšími domky zasazen přímo do horského hřebene. Místní stavební tradice je s horskou krajinou velmi úzce svázána a dovednosti stavění tradičních kamenných domů si lokální řemeslníci předávají po staletí. Proto architekti na obnově domu spolupracovali také právě s místními řemeslníky, kteří opravovali staré zdi kámen po kameni.

Součástí rekonstrukce je také dostavba rozšiřující interiér o obývací pokoj s volně stojícími kamny a zádveří. Od původního domu odlišili architekti tyto prostory pomocí podlahy z černé pryskyřice. Ostatní podlahy jsou pak z černě mořeného modřínového dřeva. Právě dřevo v interiéru převládá nad kamenem, díky čemuž působí velmi útulně.

Ve spodním patře je umístěna hlavní ložnice se zachovanou původní klenbou, která poskytuje výjimečné výhledy na okolní Alpy. Další místnost, s dvěma jednolůžkovými postelemi, naleznete za zatahovacím poklopem. Podkroví pak disponuje proskleným štítem, který přivádí dostatek denního světla a majitelům zajišťuje kontakt s přírodou i při pobytu v nejvyšší části stavby.

Foto: Využitím pohledového betonu se v interiéru rozehrává dialog mezi původními a moderními materiály

Umístění domu na horském hřebeni značně ovlivnilo celkovou podobu nejen exteriéru, ale také interiérového designu, jelikož se skála objevuje také v některých částech domu. Architekti se snažili využít maximum z původní ruiny. Lokálně těžené kameny proto našly své další využití v nových zdech i venkovní dlažbě. Staré podlahy a poškozené střešní trámy pak byly proměněny v nové dveřní a okenní překlady. Kde nebylo použito kamene ani dřeva, tam si architekti pomohli surovým pohledovým betonem. Jeho přítomnost autoři nijak nemaskovali a díky tomu navozuje nové dialogy s původními materiály domu.

Foto: Stavba se nachází v jednom z posledních údolí, které ještě nepoznamenal masivní turismus
  • Ateliér: ATOMAA
  • Město: Varzo
  • Realizace: 2020

Tento článek vznikl za podpory společnosti Českomoravský beton v rámci popularizace tématu "Beton v architektuře". 

Českomoravský beton, a. s., je holdingovou společností, která prostřednictvím vlastních betonáren a dceřiných společností dodává transportbeton v široké škále pevnostních tříd a druhů na území České a Slovenské republiky. Skupina, jejíž vznik spadá do počátku 90. let minulého století, v současné době provozuje sedmdesát nově postavených nebo zrekonstruovaných betonáren, které mají zavedený systém řízení jakosti ČSN EN ISO 9001 a splňují nejpřísnější ekologická kritéria. Celá skupina – holdingová společnost a její dceřiné společnosti – vystupují pod jednou společnou obchodní značkou Českomoravský beton. 

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři