Tea house Pavilion, GRAU Architects: Dřevěný subtilní pavilon na břehu těšínské přehrady Hrabinka již na první pohled čerpá inspiraci z japonské architektury Foto: Matěj Hakár
Architektura / rekreační objekty

Kousek Japonska u Českého Těšína. Subtilní pavilon ležící na břehu přehrady nabádá ke zpomalení v rychlém koloběhu každodenního života

Na vodní hladině přehrady Hrabinka se zrcadlí obraz subtilního pavilonu, který přenáší kus atmosféry Japonska na území Českého Těšína. Za návrhem Tea House Pavilion stojí bratislavský ateliér GRAU Architects ve spolupráci se skupinou polských studentek a studentů.

Jan Bureš , 21. 4. 2023

Čajová ceremonie je v Japonsku důležitým společenským obřadem s dlouholetou tradicí. Má svá pravidla a mimo samotné konzumace čaje je také událostí, během které se účastníci mají možnost na chvíli zastavit a načerpat energii v koloběhu každodenního uspěchaného života. Tyto ceremonie jsou úzce propojeny s architekturou, okolní krajinou a prostorem, častokrát vybudovaným přesně pro tyto účely ve formě čajových pavilonů. Dalo by se tedy říct, že čaj a čajová ceremonie se vlastně napřímo propsala do japonské architektury.

Intimní zážitek

Dřevěný subtilní pavilon na břehu těšínské přehrady Hrabinka již na první pohled čerpá inspiraci z japonské architektury, jejího pojetí prostoru a tradičního řemeslného tvarosloví dřevěných konstrukcí. Architektům se nový pavilon podařilo mimořádně citlivě vsadit do kontextu okolí, svým intimním výrazem jej doplňuje, nepřehlušuje, naopak s ním harmonicky splývá. Svým netradičním výrazem při pohledu z dálky návštěvníky nabádá, aby se přiblížili, vstoupili dovnitř a v tichosti okolních stromů a vodní hladiny se na moment zastavili. 

Foto: Dřevěný subtilní pavilon již na první pohled čerpá inspiraci z japonské architektury

Na pomezí interiéru a exteriéru

Tea House Pavilion je zdárným příkladem prostoru balancujícího na pomezí interiéru a exteriéru, opět typického motivu japonské architektury. Spojuje v sobě tradiční tvarosloví obohacené o moderní a současné prvky. Je konstrukčně, a tedy i klimaticky otevřený, na druhou stranu vytváří uzavřené místo vymezené konstrukcí. U staveb podobného typu je velice těžké určit, zda se návštěvník nachází venku, či uvnitř, protože okolní příroda pavilonem volně proplouvá.

Foto: Tea House Pavilion je zdárným příkladem prostoru balancujícího na pomezí interiéru a exteriéru


Tea House Pavilion je pozoruhodný i pro svou formální jednoduchost. Nic zde není navíc, přesto nepůsobí strohým dojmem. Rozkládá se na půdorysném rozměru 3×3 metry s výškou 4 metry. Ta vychází z konstrukční výšky smrkových hranolů čtvercového průřezu. Ústředním a jediným nábytkovým prvkem pavilonu je nízký stůl uprostřed dispozice, u kterého se sedí na kolenou, jak je pro japonskou kulturu zvykem. Díky univerzální výšce může stůl sloužit také jako lavice. Spodní část pavilonu je zavětrována překližkovými deskami. Tím poskytuje pocit soukromí s možností odpoutání se od okolních ruchů. Diagonálně upevněná textilie ve dvou výškových úrovních, která vnitřní prostor částečně chrání před sluncem a deštěm, pavilon zároveň ponechává dostatečně vzdušný a otevřený.

Foto: Diagonálně upevněná textilie ve dvou výškových úrovních vnitřní prostor částečně chrání před sluncem a deštěm

Kolektivní dílo

Tea house Pavilion vznikl v rámci mezinárodního workshopu Mood for Wood v roce 2022 jako spolupráce ateliéru GRAU a skupiny polských studentek a studentů. Během tohoto workshopu pro studenty architektury a designu na vybrané lokalitě vzniká několik projektů menšího měřítka. Ty realizují vyzvané architektonické ateliéry společně s přiřazenou skupinou studentů. Spolupráce a kolektivní charakter však není součástí pouze samotné realizace, ale také návrhové části projektu. Tento aspekt podporuje pojetí architektury jako kolektivní činnosti a práce. Tea House Pavilion tak mimo svou vlastní architektonickou kvalitu rozšiřuje sociální participaci a pojetí kolektivu v navrhování obecně.

  • Autoři: Alexandra Májska, Andrej Olah, Jana Filípková, Filip Marčák, Julia Kurnik, Alicja Łosik, Alexandra Gospodarek, Katarzyna Owczarska, Maria Pawłova, Maciej Kuratczyk, Michał Teodorczyk, Jan Chmurski
  • Ateliér: Grau Architects
  • Spolupráce: Šimon Kos
  • Země: Česká republika
  • Město: Český Těšín
  • Fotograf: Matěj Hakár
  • Realizace: 2022

Klíčová slova:

Český Těšín dřevo pavilon park

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři