WMA Architects navrhli lesní usedlost v Beskydech Foto: Jiří Alexander Bednář
Architektura / rekreační objekty

Lesní usedlost v Beskydech se svým umístěním i tvarem přizpůsobuje větrné krajině

Novostavba domu v CHKO Beskydy je postavená především z modřínového dřeva a místního kamene. Do krajiny se otevírá velkoformátovými okny, která bylo vzhledem k náročným povětrnostním podmínkám potřeba speciálně navrhnout.

EARCH.CZ , 22. 2. 2023

Lesní usedlost v Beskydech nedaleko Čeladné vyrostla na místě, kde stávala dřevěnice z 18. století, kterou se kvůli jejímu havarijnímu stavu nepodařilo zachránit. Novostavbu, která slouží jako příležitostné bydlení majitelů, realizovalo opavské architektonické studio WMA.

„Projekt byl dlouhodobou záležitostí, jelikož majitel byl vzhledem k pracovnímu vytížení přítomen pouze nepravidelně a velmi omezenou část roku, avšak stavbu si chtěl osobně sám dozorovat. Investor měl celou realizaci pod kontrolou, zastával v podstatě roli stavbyvedoucího a částečně i spoluautora projektu,“ popisují proces projektování a realizace stavby, který trval osm let, architekti Adam Weczerek a Martin Materna.

Dům stojí na pravidelném obdélníkovém půdoryse, jeho silueta ale už tak rigidní není. Koncipována byla tak, aby obstála v Chráněné krajinné oblasti Beskydy a odolala náročným povětrnostním podmínkám místa. „Dům je přizpůsoben umístěním i tvarově povětrnostním podmínkám, jelikož se nachází v nadmořské výšce 600 metrů v polootevřené krajině se západovýchodními větry,“ říkají architekti.

Foto: Velká jižně orientovaná okna poskytují majitelům kontakt s okolní krajinou

Pro stavbu bylo použito především modřínové dřevo a lokální kámen. „Modřínové kmeny byly vytěženy v lese v průběhu zimy, na několik let uloženy k proschnutí a následně zpracovány na místním stále funkčním katru z 19. století. Stejně tak tomu bylo s kamenem,“ doplňují autoři. Výraznou roli ale v realizaci hraje i sklo, majitelé si totiž přáli, aby se z interiérů otevíraly výhledy do okolní krajiny. Téměř všechny pokoje tak jsou vybaveny velkoformátovými okny, která se rozprostírají od podlahy až po strop, dosahují tak výšky až 5,5 metru. Aby vzhledem ke svým rozměrům a povětrnostním podmínkám dokázala odolat, bylo pro ně třeba najít speciální konstrukční řešení.

Centrem stavby je hlavní obytný prostor vybavený krbem s otevřeným ohništěm. Dále se v domě nachází ložnice, pokoj nebo pracovna. Dům je vybaven ale i vlastní sunou, zároveň je podsklepený a přimyká se k němu garáž. „Současná stavba je prostorná, avšak není koncipována jako klasický rodinný dům. Majitel stavbu využívá pouze část roku, kdy se zdržuje ve svém rodišti v Beskydech. Nevylučuje však, že se na sklonku života usadí v domě natrvalo, kdy tento záměr stavba rovněž reflektuje,“ vysvětlují architekti.

Foto: Materiály užité v exteriéru se propisují i do interiéru domu

Stejně jako v exteriéru byly i uvnitř domu použity především přírodní materiály. Projekt interiéru se průběžně doplňoval, avšak také měnil v návaznosti na potřebu umístění unikátních doplňků, které měl majitel možnost v průběhu svého zahraničního pobytu získat a následně jimi dům vybavit. Například, po odsouhlasení konceptu interiéru, poslal fotografie pařezu mrtvého stromu odněkud z pouště. Z tohoto pařezu pak byl vyroben stolek v obývacím pokoji,“ vzpomínají architekti na proces navrhování a realizace lesní usedlosti.

  • Autoři: Adam Weczerek, Martin Materna
  • Ateliér: WMA Architects
  • Spolupráce: Renata Valentová, Jan Homola
  • Země: Česká republika
  • Realizace: 2020
  • Město: Čeladná
  • Zastavěná plocha: 345 m²
  • Užitná plocha: 330 m²
  • Plocha pozemku: 15 000 m²

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři