Fragranitový dřez KNG 110-52 v matné černé, baterie s integrovaným ovládáním výpusti FN 5351 ACTIVE TWIST v provedení matná černá a dávkovač saponátu ACTIVE v matném černém provedení Foto: FRANKE
Technologie / produkty

Tipy na dobrou kuchyni. Jak vybrat dřez, baterii a odpadkový koš

Vybíráte vybavení do kuchyně a nevíte, jak na to? Přinášíme efektivní rady, podle čeho vybírat dřezy, dřezové baterie a odpadkové koše – aby vám dlouho vydržely, snadno se udržovaly a v kuchyni působily dobře.

Adéla Vaculíková , 21. 5. 2024 / Advertorial

Jak vybrat dřez

Výběr dřezu chce čas, nabídka je široká, existuje mnoho variant materiálů, barev a uspořádání, vždy si proto projděte celý sortiment. Následně si podle typu vaší pracovní desky vyberte umístění dřezu shora anebo jeho montáž zespodu. Spodní montáž dá nejlépe vyniknout pracovní desce z kamene, umělého kamene nebo kompaktní desky, kterou tak nerušíte instalací dřezu.

Dřez si vyberte vždy hluboký, je to praktičtější pro manipulaci s nádobím i potravinami, nejlepší je hloubka 18 centimetrů a více. Zvolte si dřez prostorný i velikostí vaničky, všechno malé nádobí se vám případně vejde do myčky, větší kusy ale často zůstávají k ručnímu mytí, a to se mnohem pohodlněji provádí ve velké vaničce. Raději zkraťte odkap, který s myčkou tolik nepotřebujete. Můžete ho taky zcela vynechat a dřez pouze vybavit funkčními doplňky, jako jsou odkapové misky, odkapové tácy nebo odkládací rošty. Ty vám v případě potřeby místo na odkládání vytvoří, zároveň ale nezaberou pracovní plochu, které v kuchyni nikdy není dost.

Při výběru materiálů nezavrhujte nerez, má totiž mnoho výhod – je hygienická, ze své podstaty antibakteriální, snadno se z ní odstraňuje vodní kámen a má skoro nekonečnou tepelnou odolnost. Moderní nerezové dřezy nemusí být jen stříbrné s drážkami na odkapu. Vyrábí se i takzvané dřezy s plochým okrajem, které i při montáži shora splynou v rovině s pracovní deskou, a jsou tak velmi estetické.

Foto: Nerezový dřez BWX 120-41-27 včetně doplňků v ceně dřezu (miska, dřevěná přípravná deska, plastová přípravná deska, 3 nože vč. dřevěného držáku, odkapávač na nádobí a víko) a filtrační baterie VITAL TAP v kombinaci chrom/gun metal

Pokud chcete dřez z jiného materiálu než z nerezu, dřez barevný, zjistěte si maximum o jeho vlastnostech a nenechte se zlákat jen vzhledem a cenou. Složení materiálů je různé a velmi určuje vlastnosti dřezu. Důležitá je zejména tepelná odolnost, aby se dřez při práci s horkým nádobím nepoškodil. Určitě chtějte i takzvanou nenasákavost, tzn. odolnost vůči vzniku trvalých a neodstranitelných skvrn. Kvalitní barevné dřezy jsou absolutně povrchově uzavřené a skvrny, které by vznikly vniknutím barvicí látky dovnitř materiálu, na nich nevznikají.

Po zvážení těchto parametrů a vlastností si vyberte dřez, který se vám líbí, hodí se do konceptu vaší kuchyně, bude vám vyhovovat a naučte se jej udržovat. Nebojte se černé barvy, vodní kámen je na ní sice vidět nejvíc, ale stačí ho pravidelně čistit za pomoci vody, octu a kartáčku, které ho účinně odstraní. Pokud chcete být kreativnější a přinést do vaší kuchyně akcent výjimečnosti, zvolte dřez v méně obvyklé barvě, která ladí anebo je v kontrastu s pracovní deskou vaší kuchyně. Například odstíny šedé nebo šedohnědé jsou mnohem snadněji udržovatelné a třeba s černou dřezovou baterií budou vypadat velmi luxusně a navíc zajímavě. Nebojte se ani bílé barvy, v tomto případě však doporučujeme zvolit takzvané keramické dřezy, které jsou výjimečné svým hladkým povrchem, díky kterému jsou snadno udržovatelné a odolné vůči skvrnám a vodnímu kameni.

Video: Proč chtít velký a hluboký dřez

Jak vybrat dřezovou baterii

V procesu vybírání dřezové baterie se nesoustřeďte pouze na její design nebo cenu. Zaměřte se taky na její možné funkce – nezůstávejte pouze u klasické otáčivé baterie s pevným ramínkem. Mezi nejzákladnější funkce baterií patří vytahovací koncovka, která vám usnadní nasměrování vody tam, kam zrovna potřebujete. Vytahovací koncovka může být také vybavena přepínačem režimů sprcha/proud. To znamená, že po přepnutí na sprchu voda proudí malými tryskami, čímž dostane razanci, která je nutná například k omytí zaschlého nádobí anebo třeba trsu vína.

Ani standardní proud vytékající z baterie nemusí být jen prudkým vystříknutím vody z perlátoru. Pro měkčí proud hledejte takzvanou funkci laminárního proudu, ten není tak prudký a zároveň šetří vodou, průtok je totiž mnohem menší, omývané potraviny nebo nádobí obtéká kvalitně a jemně. V dnešní době v sobě baterie už běžně obsahují technologická řešení pro šetření vody, popřípadě dokonce úsporu teplé vody. Zohledňují se tedy aspekty jak ekonomické, tak i ekologické.

Jako další funkci od své dřezové baterie můžete chtít filtraci vody, to znamená zlepšení kvality vody k pití v domácnosti nebo ve firmách. Dokonce můžete mít baterii s filtrem umístěným nad dřezem, který je velmi malý, a nezabírá tak cenné místo ve skříňce pro další vybavení. Filtrovanou vodu si z takové baterie napustíte snadno a bez čekání.

Video: Baterie s vytahovací koncovkou a přepínačem režimů sprcha/proud + filtrace vody

Pokud vás obtěžuje, že si při práci v kuchyni dřezovou baterii špiníte, pořiďte si baterii senzorovou, která reaguje na pohyb před senzorem bez nutnosti doteku a dokáže se i sama zastavit. V případě senzorové baterie máte jistotu, že z ní při každém sepnutí poteče voda v teplotě, jakou máte zrovna nastavenou – šetříte tak energii i teplou vodu, protože si nastavíte vlažnou bez nutnosti stálého nastavování vhodné teploty a proudu. A pokud potřebujete vodu chladnější, nebo teplejší, použitím směšovací páčky na baterii si její teplotu upravíte.

Video: Senzorová baterie

Pokud chcete mít dřez vybavený excentrickým ovládáním výpusti a nemáte prostor na umístění ovládacího tlačítka nebo knoflíku, můžete si pořídit baterii, jejíž součástí je integrované ovládání výpusti a vpusti dřezu, které se jenom velmi jednoduše připojí k baterii.

Video: Baterie s integrovaným ovládáním výpusti a vpusti dřezu

V neposlední řadě se zaměřte na povrchovou úpravu dřezové baterie. Doporučujeme baterie celonerezové – jsou vyrobeny skrz naskrz ze 100% hygienické nerezové oceli, vynikají svou odolností, nepotřebují žádnou povrchovou úpravu a jejich životnost je nejdelší. Pokud si přejete baterii barevnou, zvolte povrchovou úpravu takzvaný „celonerez PVD“, kde se spojí kvalita nerezové oceli s velmi odolným barevným povrchem, naneseným ve vakuu technologii PVD (Physical Vapor Deposition, tj. nanášení velmi tenkých vrstev odpařením ve vakuu. Povrch tak vyniká fyzikálními a chemickými vlastnostmi: vysokou tvrdostí, odolností vůči otěru, vysokým teplotám, korozi i chemikáliím a je dokonale barevně jednotný.)

Jak vybrat odpadkový koš

U moderních kuchyní bývá odpadkový koš ukryt ve skříňce. V současné době už nejde jen o jednu nádobu, ale celý systém na třídění odpadu. Výběru odpadkového koše věnujte pozornost, vyplatí se to – výrazně si tak ušetříte práci s jeho používáním a údržbou.

Odpadkový koš by měl být umístěn v dobře přístupném místě blízko pracovní plochy na přípravu jídla. Nejlépe ve skříňce přímo pod dřezem. Proto vždy chtějte dřez osazený takzvaným sifonem pro úsporu místa, který nezabírá místo uprostřed skříňky a ponechá prostor zcela volný pro umístění odpadkového koše. Skříňka s odpadkovým košem je vůbec nejotvíranější skříňkou z celé kuchyně, a to i několikanásobně oproti ostatním. Znamená to, že by měla být osazena i kvalitním kováním. Nejvhodnější možnost pro umístění systému nádob na třídění odpadu je do výsuvné zásuvky o šířce alespoň 60 centimetrů. Do takové se vejdou až tři nádoby na třídění odpadu, což je vůbec nejčastější požadavek. Případně vybírejte odpadkový koš s vlastním pojezdem a jen instalujte čelní dvířko.

Foto: Odpadkový koš/sorter pro třídění odpadu 350-90 COMPOSTA

Jednotlivé nádoby nejsou z praktických důvodů osazeny horními víčky. Ve skříňce zajíždí pod krycí polici anebo krycí vyjížděcí zásuvku, čímž jsou zakryty. Nicméně po vysunutí zásuvky nic nebrání přímému vhození odpadu do nádoby, manipulace s víkem, která je na obtíž, zde odpadá. V poslední době se objevil také požadavek na třídění biologického odpadu. Pokud má odpadkový koš nádobu určenou přímo na biologický odpad, ta víkem vybavena je – pro zabránění úniku nežádoucích pachů. V tomto ohledu je nejúčinnější systém COMPOSTA, kde je nádoba opatřena těsnícím víkem, které zároveň obsahuje i vyměnitelný uhlíkový filtr pro absorpci nežádoucích pachů.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři