Architektura / občanské stavby

Masarykova univerzita provozuje nejmodernější lékařské simulační centrum ve střední Evropě

Ateliér AiD team realizoval lékařské simulační centrum při Masarykově univerzitě v Brně-Bohunicích Foto: Lukáš Pelech

Studenti Lékařské fakulty Masarykovy univerzity těží z výhod moderního simulačního centra, které jim dává jedinečnou možnost osvojení si jednotlivých zdravotnických technik a postupů na simulátorech. V Brně-Bohunicích pro tyto účely vznikla moderní budova SIMU, která je vybavená jako reálné nemocnice.

EARCH.CZ , 25. 5. 2023 / Advertorial

Simulační centrum vybavené jako reálná nemocnice

Budova SIMU – Simulačního centra Masarykovy univerzity – je součástí univerzitního kampusu v Brně–Bohunicích. Jedná se o nejmodernější simulační centrum ve střední Evropě, které je vybaveno podobně jako reálná nemocnice. Na střeše budovy se nachází heliport, na nemocničním patře zase operační sály, nechybí ani jednotky intenzivní péče. Studenti lékařských oborů si tak zde mohou v simulačních podmínkách natrénovat vše potřebné, aniž by přitom ohrozili lidský život.

„SIMU poskytuje zcela nový pohled na výuku Všeobecného i Zubního lékařství. Doplňuje studijní programy o jedinečný aspekt osvojení si jednotlivých technik a postupů na simulátorech. Při studiu na LF MU budete mít unikátní možnost zažít propojení simulační medicíny s praxí na klinikách fakultních nemocnic. Pětipatrovou budovu se cvičnou nemocnicí naplněnou zdravotnickou a simulační technikou provází jeden z nejširších a nejlépe proškolených týmů ve svém oboru. Právě pod jeho vedením se dostanete přímo do akce, zažijete to, co byste jinak zažili až po několika letech studia nebo v lékařské praxi,“ uvádí Lékařská fakulta Masarykovy univerzity o centru SIMU.

Dominanta bohunického kampusu

Za komplexním návrhem budovy stojí tým architektů z brněnské kanceláře AiD team a.s. Tvar stavby, připomínající bumerang, vyšel přímo z místní urbanistické situace. „Z urbanistického hlediska jsme cítili potřebu zakončit akademickou část kampusu důstojnou dominantou, která bude tvořit zároveň vstupní bránu do areálu od východu,“ říkají architekti o budově, která z části překlenuje celou ulici. „Objekt v jižní části tvoří kompaktní blok s vnitřním atriem, z něhož vybíhá smělé přemostění ulice Kamenice podepřené subtilní podnoží v severní části pozemku. Nad komunikací je v přemostění zakomponováno druhé atrium, které vylehčuje hmotu a umožňuje zajímavý průhled vnitřkem objektu,“ dodávají. Výtvarný akcent do přemostění vnesly perforované plechy zlaté barvy, které ho obalují a dodávají mu skulpturální vzhled. Fasády jsou pak pojaty racionalisticky, střídají se na nich prosklené části s plnými plochami se sklocementovým obkladem, za kterými se nacházejí specializovaná pracoviště, která vyžadují, aby se do nich nedostávalo denní světlo.

Foto: Simulační centrum vychovává mladé lékaře. Ti si mohou pomocí jednotlivých simulátorů lépe osvojit nové dovednosti

Přísné požadavky na odolnost a hygieničnost

Interiéry pětipodlažní budovy v sobě kombinují simulační prostředí nemocnice s prostory určenými pro vzdělávání, jako jsou seminární místnosti a přednáškové sály. Architekti proto volili takové materiály, které by vyhovovaly oběma prostředím současně, ty musely být především odolné, snadno čistitelné a funkční. Pro podlahy byla zvolena krytina Marmoleum, která našla uplatnění i v ostatních budovách kampusu. Tato přírodní podlaha vytváří zdravé vnitřní prostředí, snadno se čistí, čímž zaručuje vysokou úroveň hygieničnosti, a navíc ji lze renovovat. Marmoleum je také díky obsahu lněného oleje přirozeně antibakteriální, a proto skvěle funguje i v reálných provozech nemocnic.

V interiérech SIMU se nachází hned několik barevných variant Marmolea. Ve výukové části bylo použito zlaté Marmoleum z řady Splash od firmy Forbo Flooring Systems, které tak navazuje na barvu perforovaných plechů z exteriéru. Kromě tohoto odstínu se v SIMU uplatnil také světle modrý odstín krytiny Marmoleum Fresco. Prostory určené pro zubní lékařství zase provází žlutá barva podlahy. Barevnost podlah jednotlivých pater koresponduje s orientačním systémem budovy. Na ten navazují stěnové aplikace krytiny Marmoleum, do které byla technologií vodního paprsku aqujet vyřezána čísla pater i jednotlivých místností.

Foto: Podlahovou krytinu Marmoleum dodala společnost Forbo Flooring Systems nejen do budovy simulačního centra, ale i do ostatních budov kampusu

Po technické stránce probíhala instalace krytiny Marmoleum na zdvojené podlahy celoplošným lepením. Provádělo se svařování jednotlivých pásů pomocí barevně odpovídající svařovací šňůry, díky čemuž vznikl celistvý povrch pro snadný úklid. Materiál byl u stěn zakončen vytahovaným soklem, opět pro dosažení maximální úrovně hygieničnosti daného prostředí. U vstupu pak byla instalována kvalitní čisticí zóna Coral, která zabraňuje vnášení nečistot a špíny do budovy.

„Moderní náplni objektu odpovídá i jeho výraz a použité technologie. Naší ambicí bylo vytvořit objekt provozně a energeticky nenáročný, s využitím moderních technologických prvků,“ říkají architekti. Jako zdroj vytápění a chlazení objektu a předehřev teplé vody jsou použita dvě tepelná čerpadla typu země-voda. Distribuce tepla či chladu je pak realizována indukčními podstropními jednotkami, které do interiérů distribuují čerstvý vzduch. Pro měření a regulaci objektu byl zároveň navržen plně automatický řídící systém, který minimalizuje spotřeby energií a optimalizuje řízení provozu budovy.

  • Autoři: Jiří Babánek, Pavel Bainar, Jaromír Černý, Marek Focher, Pavlína Klubalová, Marian Kolařík, Pavel Marek, Jitka Nováková, Petr Ondráček
  • Ateliér: AiD team a.s.
  • Země: Česká republika
  • Adresa:: Kamenice 3, Brno - Bohunice
  • Investor: Masarykova univerzita
  • Realizace: 2018 - 2020
  • Dodavatel: Společnost Komplexní simulační centrum, členové sdružení IDPS s.r.o. a OHL ŽS, a.s.
  • Dodavatel podlahovin: STAVOSPOL INTERIER, s.r.o.
  • Podlaha: Forbo Marmoleum v odstínech Splash 3431; Fresco 3251; Fresco 3267; Fresco 3131; Fresco 3137 celkem 8500 m² včetně aplikace na stěnách
  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 25. 5. 2023
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři