Architektura / interiér

Jak vytvořit zdravější vnitřní prostory? Pomohou přírodní suroviny a kvalitní výroba, hlásí Forbo

Přírodní podlahy Marmoleum jsou vhodné pro kvalitní, příjemné a zdravotně nezávadné interiéry jako třeba dětské vzdělávací centrum umění a hudby v Itálii Foto: Forbo Flooring Systems

Pandemie koronaviru s sebou na jednu stranu přinesla nespočet zjevných problémů. Na druhou stranu nám poskytla možnost zamyslet se a přezkoumat zdravotní dopady vnitřního prostředí na lidský organismus. Přírodní materiály jsou nejpřirozenější cestou ke kvalitním, příjemným a zdravotně nezávadným prostorům a prostředím.

EARCH.CZ , 22. 6. 2023 / Advertorial

Vzhledem k tomu, že v průměru trávíme 90 % našeho času vevnitř, stojí kvalita ovzduší v těchto prostorech na prvním místě. Studie navíc zjistily, že úroveň znečištění vnitřního ovzduší je obvykle dvakrát až pětkrát vyšší než úroveň znečištění ovzduší vnějšího prostředí. Důkazy o vlivu vnitřního prostředí na uživatele jsou nezpochybnitelné. Budovy a ovzduší v nich mohou ovlivňovat vše od fyzického a duševního zdraví, až po produktivitu, výkonnost a setrvání zaměstnanců ve firmě.

„Nezdravá“ budova může být naopak příčinou onemocnění, nespecifických zdravotních příznaků, které se objevují během pobytu v určitém typu budov. Může se jednat o bolest hlavy, dýchací obtíže, celkovou únavu nebo potíže se soustředěním. Příznaky syndromu nezdravých budov mohou být způsobeny řadou faktorů, třeba chemickými látkami, biologickými škodlivinami (viry, bakteriemi, roztoči), nedostatečným větráním, špatným osvětlením, kolísáním teploty, hlukem, nebo i špatnými dispozicemi či ergometrií prostor. Značná část dráždivých látek se přenáší vzduchem a největší riziko tak hrozí osobám trpícím respiračními onemocněními, zejména astmatem.

Koncentrace některých škodlivin navíc v posledních desetiletích vzrostly, mimo jiné v důsledku nárůstu používání syntetických stavebních materiálů a nábytku. Zvrátit tento trend lze především používáním přírodních materiálů. Dřevo nemusí být jediným takovým materiálem v interiérech. Skvěle je doplňuje také přírodní Marmoleum, jehož výroba se po více než 150 let v podstatě nezměnila. Přírodní suroviny a jejich kvalita určují výsledné vlastnosti tohoto materiálu.

Hlavní složka Marmolea – lněný olej – působí antibakteriálně a má blahodárné účinky na lidské zdraví. Borovicová pryskyřice přidává materiálu flexibilitu, dřevitá moučka plně absorbuje přírodní pigmenty, díky čemuž Marmoleum vyniká živými odstíny, vápenec se zase postará o odolnost a trvanlivost. Kombinací vstupních, rychle obnovitelných surovin i ekologického procesu výroby dosahuje Marmoleum uhlíkové neutrality po celý proces výroby, konkrétně od svého vzniku až po expedici.

Foto: Lněný olej obsáhlý v Marmoleu působí antibakteriálně a má blahodárné účinky na lidské zdraví. I to je jeden z důvodů, proč byl tento typ podlahy využit v Maxima Centru, kde se starají o onkologicky nemocné děti

Pro snížení hluku a vylepšení akustického komfortu v interiéru je ideálním řešením akustická varianta Marmoleum Decibel nebo Acoustic. Na Marmoleum se můžete spolehnout, celistvý povrch je snadný pro údržbu a je také prokazatelně odolný vůči bakteriím jako MRSA. V případě potřeby jej lze snadno opravit nebo obnovit.

Podlaha není jediným prvkem interiéru, kde může přírodní linoleum najít své uplatnění. Ve variantě Desktop je vhodné i pro povrch nábytku, stolů, dělících příček či dveří. V neposlední řadě mohou dostat přírodní kabát také stěny. Například přírodní varianta nástěnek Bulletin Board umožňuje vytvořit místo, kde můžete sdílet svoje myšlenky a nápady. Ať je nainstalujete na stěnu nebo dělící příčku, dodá interiéru mimo estetické kvality i funkční povrch, který lze jednoduše čistit.

Foto: Jednobarevný vzhled a pestré odstíny nábytkového linolea hravě doplní interiér o další přírodní prvek

Stavební průmysl si už naštěstí začíná uvědomovat vážnost podobných nebezpečí pro lidské zdraví i duševní pohodu. Děje se tak i zásluhou hnutí prosazujících zavádění zdravějších a udržitelnějších stavebních materiálů a metod do stavební produkce. Současně je ale také na každém z nás, abychom si začali uvědomovat a vnímat vnitřní prostředí jako jeden z důležitých aspektů, který má vliv na naše celkové zdraví.

  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 22. 6. 2023
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři