Architektura / občanské stavby

Mateřská škola Sluneční domečky

Hlavní myšlenkou je vytvořit prostor pro dětskou hru a pro všestranný rozvoj osobnosti. Důraz je kladen na funkčnost, hravost, estetiku a jednoduchost. A tak vzniká dům, který je zvenku i uvnitř jedna velká hra.

Anna Kuchařová , 7. 12. 2011

Hra začíná již v propojení interiéru s exteriérem prosklenou jižní fasádou. Co se děje uvnitř je tedy propsáno na fasádu a naopak. Uvnitř je to jako venku, až na to, že tu neprší.

Další hrou je samotný koncept plný domečků. Tedy konkrétně 8 domečků o půdorysných rozměrech 8 x 8 metrů. Jsou to domečky jednoduché jako dětská kresba. Ukrývají tři patrové herny se skluzavkami a patřičné zázemí pro provoz takové školky. Nu a ty klouzačky jsou samosebou také hrou. Které dítě by si nepřálo hned po probuzení sednout na klouzačku a sjet po ní rovnou mezi hromadu hraček.

Inspirací jsou děti, které hledají schovky a místečka, na kterých jejich fantazie vykvete v kreativitu. Inspirací jsou děti, jejich hravost, jejich přímost a nespoutanost. Inspirací jsou děti, které chtějí běhat, skákat a skotačit. Inspirací jsou děti samy. Inspirací jsou děti.

Konec rozjímání, čas na stavařinu. Konstrukce je stěnová železobetonová a navíc rámově vyztužená, aby přenesla momenty od střechy. Konstrukce krovu je zhotovena z ocele a to kvůli zvýšeným požadavkům na požární odolnost. Obvodové stěny jsou zatepleny a omítnuty. Střešní krytina titanzinkový plech. Terasa a otočné žaluziové stěny jsou vyrobeny z lakovaného dřeva.

Ocenění "Žlutá karta" udělují odborníci Katedry architektury vynikajícím studentským projektům, zhotoveným v rámci předmětů architektonická kompozice, ateliérová tvorba a projektům předloženým jako bakalářské a diplomní práce.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři