Architektura / občanské stavby

Měď v architektuře: Občanské kanceláře a knihovna Gorey

Se svými úzkými uličkami a jednoduchými lidovými stavbami ztělesňuje Gorey archetyp irského trhového města na křižovatce cest - a projekt byl záměrně vytvořen tak, aby na tyto charakteristiky reagoval. Nové veřejné náměstí bude prvním velkým veřejným prostorem města a je bezpochyby ústředním bodem celého projektu.

Hall Black Douglas Ltd , 24. 5. 2012

Náměstí se snaží využít potenciál místa pro vytvoření neformálního, demokratického prostředí; místa pro učení, vzdělávání a zapojení občanů.

Centrálním objektem náměstí je nové občanské centrum, které hostí kanceláře, obecní jednací sál, zasedací místnosti a knihovnu. Budova se svým dvoupatrovým proskleným foyer otevírá směrem k náměstí a vítá návštěvníka svou transparentností. Knihovna s výhledem na město je, tak jako i historický kostel, orientována na sever a je zalita měkkým denním světlem.

Byly pečlivě vybrány materiály, definující funkci budovy; žula, měď, sklo a dřevo vnáší do projektu moderní a městskou atmosféru. Dlouhá zeď kancelářského křídla z předpatinované mědi je odvážně výrazná a je navržena tak, aby byla viditelná z různých míst po celém městě. Pečlivá pozornost věnovaná detailům byla imperativem, zajišťujícím jednoduchost a čistotu linií budovy, která tak představuje vysoce kvalitní symbol celého prostoru. Otevřenost budov a zařízení poskytuje tomuto místu vitalitu a odstraňuje překážky ve vnímání činností uvnitř.

Budova využívá kotle na dřevní štěpku, vzduchové kanály, je celá přirozeně větraná a je řízena systémem BMS.

.
  • Ateliér: Hall Black Douglas Ltd
  • Země: Irsko
  • Stavebník: Wexford County Council
  • Město: Gorey
  • Realizace: 2010

Klíčová slova:

Irsko knihovna měď

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři