Architektura / občanské stavby

Městské centrum "O.A.S.I. Europa" v Thiene

Rekonstrukce bývalých veřejných lázní v Thiene, navržená Luisou Fontanou ve spolupráci s konstrukčními inženýry z Arup a krajinnými architekty z Manens, je výsledkem smělého architektonického a urbanistického plánování.

EARCH.CZ , 22. 11. 2012

Rekonstrukce bývalých veřejných lázní v Thiene, navržená Luisem Fontanou ve spolupráci s konstrukčními inženýry z Arup a krajinnými architekty z Manens, je výsledkem smělého architektonického a urbanistického plánování.

Projekt je financován jednotkou energetického komplexu regionu Benátsko podle 4. článku regionálního zákona 25/2000. Budova má také dosáhnout certifikace "A" energetické třídy Eco_Domus, a to pomocí systému, vyvinutého VI. Energy.

Datovaná až do začátku 20. století, zůstala budova bývalých veřejných lázní v užívání ještě po válce, a poté byla vyřazena z provozu a zůstala nevyužitá více než 40 let. V osmdesátých letech bylo nádvoří v důsledku transformace města přeměněno na náměstí a zadní část budovy se stala fasádou, ovšem ne příliš kvalitní. Restaurace budovy se stala příležitostí k předefinování její nové městské role.

Rekonstrukce zahrnovala záchranu původní budovy a přístavbu stavby nové, ve formě "skořepiny" z oceli, mědi a skla. Budova je příkladem inteligentního designu a energetické efektivity, integrující více strategií do jediné koherentní energetické koncepce, snižující spotřebu energie a uhlíkové emise.

Návrh nové budovy byl vytvořen s pomocí dynamického tepelného modelu v software E + CT, vyvinutém pro energetické simulace budov Arup, což umožnilo řešení pro optimalizaci a kvantifikaci přínosů přijatých strategií pro oblast úspor energie.

 

Výsledkem je integrovaný organismus, "nezávislý" na energii ze sítě, v němž se ovlivňují klima s ekologií. Energetické a ekologické řešení optimalizuje přirozené osvětlení a větrání, zatímco stavební materiály zaručují vysokou účinnost tepelné obálky a velkou tepelnou setrvačnost budovy.

Rekonstrukce, zahájená v roce 2008, změnila budovu veřejných lázní v městské centrum "OASIS Europe", jehož cílem je propojování příležitosti, které město nabízí světu škol, pracovních míst, Evropě a občanům.

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři