Architektura /

Modulární architektura ve městě, ... O co jde?!

Už se to blíží, konference Křižovatky architektury, která se koná 16. září 2010 v Praze, Dejvicích. Tématem prvního bloku konference bude Modulární architektura ve městě. Co nám toto téma přinese? Jaké otázky nám ukáže? Představí nám také odpovědi nebo odejdeme s broukem v hlavě?

Michal Čermák , 7. 9. 2010

16. září 2010. První blok konference Křižovatky architektury. Téma, které se v ČR ještě nerozebíralo do takové hloubky jako nyní a do kterého se naráz nezapojilo tolik rozmanitých diskutérů. EARCH se věnuje modulární architektuře již několik měsíců, a proto jsme se rozhodli zařadit do konference Křižovatky architektury téma „Modulární architektura ve městě“.

V článku Martina Harta „O modulech a mobilitě“ jste se dočetli o výhodách použití přepravních ISO kontejnerů. V rubrice Modulární architektura se přesvědčíte o rozmanitosti a kvalitě realizací z kontejnerů od takových ateliérů, jako jsou holandští MVRDV, němečtí RHW Architekten, belgický T.O.P. Office či Kanaďan Keith Dewey nebo japonský mistr Shigeru Ban. Západní země netrpí tolika předsudky jako naše Česká Republika a proto se tam kontejnery relativně hojně využívají a vzniká z nich spousta kvalitních staveb, ať už z užitného nebo architektonického hlediska. Atraktivita tohoto tématu je jedním z důvodů, proč jsme jej zařadili do Křižovatek architektury.

Zajistí nám kontejnery v prostředí měst lepší život za nízkou cenu? Umožní podnikatelům rychlou výstavbu kanceláří a tím pádem lepší a rychlejší konkurenceschopnost? Pomůžou nám kontejnery vyrovnávat období nedostatku a přebytku mateřských školek? Dokáží podpořit umění a zlepšit život na sídlištích? Přinesou nám v životě nové a revoluční možnosti? Zlepší ve městech služby pro lidi a komunikaci mezi nimi? Pokud ano, jakým způsobem toho všeho dokáží?

Hlavní hvězdou tohoto prvního bloku konference bude belgický architekt Luc Deleu z ateliéru T.O.P. Office. Luc využívá kontejnery již desítky let a na Křižovatky přijede, aby se s námi podělil o své kušenosti, názory a vysvětlil nám svůj manifest „O orbanismu“. Svůj pohled nám také na dané téma představí sociolog PhDr. Jiří Ryba. Jeho cílem bude definovat propojení z hlediska sociálního, ekonomického a architektonického. Ing. arch. Petr Šikola nám ukáže praktické příklady realizací, Ing. Martin Hart definuje historii kontejnerové architektury a její výhody. MgA. Jiří Sulženko nám ze své pozice organizátora pouličního festivalu Street for Art představí využití v oblasti streetového umění a abychom se dozvěděli o využitelnosti v městské samosprávě, přijede radní města Jihlavy Mgr. Radek Vovsík.

Co myslíte, dokáže nám toto spektrum řečníků otevřít oči?

Udělejte si vlastní názor ve fotogalerii na konci tohoto článku. Pokud o problematice kontejnerů pouze tušíte nebo Vám informace doposud získané nestačí, mrkněte na rubriku Modulární architektura a přijďte na Křižovatky architektury, zapojte se do diskuze, která proběhne po vstupu všech řečníků, popřípadě se zeptejte odborníků na dané téma.

Chceme zbořit bariéry a mýty o kontejnerové architektuře a otevřít českému publiku mysl. Ukázat výhody kontejnerové zástavby, její mobility a ceny.

Chcete-li se dozvědět více, položit řečníkům otázky a zapojit se do diskuze, přijďte na konferenci Křižovatky architektury:

 Název:

 Křižovatky architektury, I. blok

 Kdy:  16.9. 2010, 11:00 - 13:30

 Kde:  Atrium FA a FSv ČVUT, Thákurova 7, Praha 6 - Dejvice

 Pořádá:  ABF a.s., EARCH, Katedra architektury FSv ČVUT

 Přihlášky:  http://krizovatkyarchitektury.cz/2010/cz/prihlaska.asp

 Článek vznikl za podpory firmy KOMA MODULAR CONSTRUCTION s.r.o.

http://www.koma-modular-construction.czFoto: eArch

 

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři