Projekt Green Village podle návrhu studia monom Foto: Alex Timpau
Architektura / bytové domy

Na Benešovsku vyrostla moderní vesnice s vlastní návsí a jezerem

Rodinné a bytové domy, ulice i nová náves s jezerem. Tak vypadá rozsáhlý developerský projekt nedaleko Benešova, jehož první etapa byla dokončena loni.

EARCH.CZ , 27. 7. 2022

Tvoršovice jsou malá obec pár kilometrů jižně od Benešova. Na jejím okraji aktuálně vyrůstá rozsáhlá rezidenční výstavba pod taktovkou architektonického studia monom. Autoři návrhu dbali na koncepční řešení celého areálu od urbanistického řešení po detaily zahradních skladů a poštovních schránek – tím se projekt odlišuje od podobných stavebních záměrů rašících na zelených loukách.

Foto: Developerská výstavba probíhá u malé obce kousek od Benešova

Minimalistickou podobu všech objektů scelují jednotné architektonické prvky, jako jsou sedlové střechy bez přesahu, světle šedé odstíny fasád i střešní krytiny nebo třeba velké prosklené plochy. Pozornosti architektů neunikly ani drobné přístavky k hlavním objektům včetně oplocení.

Foto: Architekti kladi velký důraz na veřejné i poloveřejné prostory

Po dokončení všech 5 plánovaných etap výstavby nabídne soubor nazvaný Green Village bydlení v rodinných i bytových domech. Během první etapy architekti dokončili celkem 21 rodinných domů nacházejících se u návsi při vstupní části do areálu.

„Ve vstupní části do území je navržena prostorná náves, která se stane urbanistickým i sociálním pojítkem se starou zástavbou Tvoršovic. Rybníky, hřiště, obchody, altán, to vše přispěje k propojení původního s novým,“ komentují svůj návrh autoři z ateliéru monom.

V urbanistickém řešení areálu architekti dbali na vytvoření veřejných prostranství různého charakteru – od veřejných a poloveřejných prostorů až po soukromé zahrady. „Středem řešené lokality prochází v návrhu od návsi až po vodojem cesta, jejíž charakter se se stoupáním k vodojemu mění - od urbánního prostoru po parkovou cestu mezi zahradami, až po veřejný sad,“ přibližují architekti.

Foto: Všechny objekty mají totožný architektonický výraz

Za realizací celého projektu stojí developerská a investiční společnost Real-Treuhand Reality & Development, která je dceřinou společností největší rakouské regionální banky Raiffeisenlandesbank Oberōsterreich. V současné době se už připravuje výstavba druhé etapy.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři