Jednoduché a harmonické architektonické řešení pro slavnosti i běžný provoz.
Architektura / veřejný prostor a urbanismus

Na rekonstruovaném náměstí v Třebíči je nová dlažba, kašny a před Vánoci i spousta světel

První adventní neděli se na náměstí v Třebíči rozsvítí vánoční strom a mnoho dalších světel, vypuknou vyhlášené trhy a očekává se nápor „vánočních turistů“. Karlovo náměstí je na to vše připraveno. Při rekonstrukci podle projektu studia RAW se myslelo na společenské akce i běžný provoz.

Nikol Kozelská / Karin Kozelská , 24. 11. 2023

Karlovo náměstí v Třebíči je se svými 2,2 ha jedno z největších a nejkrásnějších na Moravě. Obklopené je historickými domy včetně tří renesančních, najdeme tu ovšem funkcionalistickou spořitelnu od architektů Bohuslava Fuchse a Jindřicha Kumpošta. Jeho protáhlý plán kopíruje tvar řeky Jihlavy, na jejíž protějším břehu se nachází Židovská čtvrť a Bazilika sv. Prokopa zapsané na seznamu UNESCO.

Po dvou letech přestavby se loni prostor opět stal součástí kulturního života Třebíče. Hlavně tedy jeho západní polovina, kde se konají slavnosti, jarmarky a brzy také vánoční trhy a jejich doprovodný program.

Foto: Bronzové směrovky,  pravidelný rastr laviček a vodní prvek H3T

Dominují zde dva objekty - původní sousoší svatého Cyrila a Metoděje a nová kašna od Ateliéru H3T architekti, který přišel s netradiční formou tohoto vodního prvku a to s horizontálním prstenem vyzdviženým nad hlavy kolemjdoucích.

Naopak východní část slouží provozním potřebám. Jsou tu místa k parkování, dále se zde nalézají dvě autobusové zastávky, podzemní kontejnery na odpad a retenční nádrže na dešťovou vodu, která je pak využívána k zavlažování městské zeleně. Opět se setkáváme s kašnou, tentokrát v podání studia RAW. Tato nízká fontána z žuly má o dost těžší charakter a okouzlující noční osvětlení. U ní je také další možnost posezení.

Pro osobní dopravu v neomezené podobě je vyhrazena jediná asfaltová komunikace, většinu plochy však pokrývá žulová dlažba – využily se původní ochozené kameny, doplnily je nové. V dlažbě jsou zapuštěné také bronzové desky, které připomínají milníky z historie města.

Foto: Žulová fontána s posezením

Celistvost v návrhu hrála hlavní roli, tento dojem umocňuje pravidelné rozmístění mobiliáře, osvětlení a stromů po krajích ústřední plochy. Na obnovené ploše společně funguje pohyb pěších, veřejná i osobní doprava i jednorázové akce. Nové řešení přináší do prostoru plynulost a harmonii. Tento dojem umocňuje pravidelné rozmístění mobiliáře, osvětlení a stromů po krajích ústřední plochy. Náměstí disponuje také množstvím laviček a stromořadím okrasných hrušní podél cest.

Třebíč láká teď v Adventu místní i turisty na bohaté vánoční osvětlení a na trh, což je na jednu stranu oblíbená atrakce, zároveň však i světelný a vizuální nápor. Jednoduchost, klid a harmonie architektonického řešení by to měla unést.

Projekt získal čestné uznání letošní Grand Prix architektů v kategorii urbanismus a nechyběl ani na seznamu nominovaných na Českou cenu za architekturu 2023.

  • Autoři: Tomáš Rusín, Ivan Wahla, Petr Mutina
  • Ateliér: Atelier RAW
  • Spolupráce: Radka Matulová, Jiří Matula
  • Země: Česká republika
  • Město: Třebíč
  • Projekt: 2012-2020
  • Realizace: 2020-2022
  • Investor: Město Třebíč
  • Krajinářská architektura: Eva Wagnerová
  • Autoři kašny prstence: H3T architekti - Vít Šimek, Štěpán Řehoř
  • Náklady: 146 milionů CZK
  • Dodavatel: Sobos CZ spol. s.r.o.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři