VÍCE Ve Mlýně, ateliér Walter: v létě otevřeno pro veřejnost Foto: Viola Hertelová
Architektura / občanské stavby

Namísto ruiny prostor pro děti. Strojní mlýn v Karlovicích znovu slouží

Spolek z Karlovic opravil rozpadlý mlýn a vytvořili tu fungující vzdělávací centrum. Projektoval zdejší rodák, architekt Jaromír Walter. Příběh s happyendem z Jeseníků.

Karolína Vránková , 9. 8. 2023

Výstavy. Interaktivní naučná stezka Cesta kolem vody, která provede děti podél řeky Opavy. Příměstské tábory. Programy pro školy. To vše se koná v centru VÍCE Ve mlýně v Karlovicích v Moravskoslezském kraji. S programy začal místní spolek Actaea a jeho předsedkyně Kateřina Kočí už před dvaceti lety. Dlouho jim však chyběla základna. Až je napadlo znovu využít rozpadající se budovu strojního mlýna.

Mlýn byl pro obec významnou stavbou. Jeho turbína ve dne poháněla mechanismus na mletí mouky, v noci veřejné osvětlení. Jenže nic z toho už není potřeba, a tak se pro něj dlouho hledalo nové využití.

Foto: Dříve chátrající mlýn, teď se tu děti učí o vodě a přírodě v Jeseníkách

Kateřina Kočí s manželem a spolek Actaea mlýn v roce 2013 odkoupili, následovalo několik let svépomocných oprav, a pak celková rekonstrukce za evropské dotace. Mlýn je teď vybavený pro současný provoz. Je v něm nové vytápění, izolace podlah, k původním oknům přibyla nová s lepšími tepelnými parametry.

Čerstvá omítka byla provedena tradiční technikou, detaily zedníci opravili podle fotografií ze třicátých let. Projekt vytvořil architekt Jaromír Walter, rodák z Karlovic, za přátelskou cenu. Opravy původních oken udělal zdejší kovář a další místní přispěli v hithitové kampani na fasádu.

Foto:  Pod starým krovem vznikl výstavní prostor

Společným úsilím se povedlo mlýn opravit a slouží pro vzdělávací programy, v létě je otevřený i pro veřejnost. Stala se z něj místní turistická atrakce a taky důkaz, že i vysloužilá stavba může smysluplně ožít.

  • Autoři: Jaromír Walter, Filip Med
  • Ateliér: Atelier Walter
  • Země: Česká republika
  • Město: Karlovice
  • Adresa:: Karlovice 421, Karlovice, Česká republika
  • Investor: ACTAEA společnost pro přírodu a krajinu
  • Projekt: 2021
  • Realizace: 2022
  • Náklady: 3 600 000 CZK

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři