Dům ve svahu, AMUNT Nagel Theissen: Hřeben je otočen ve směru rovnoběžném s terénem, což vytváří zajímavý vztah s objemem domu Foto: Rasmus Norlander
Architektura / rodinné domy

Nevšední dřevěný dům v německé vesnici reaguje na prudce svažitý pozemek

Nový obytný a rekreační dům od studia AMUNT Nagel Theissen v malebné vesnici Menzenschwald se nachází v prudkém svahu. Jeho speciální založení minimalizuje zásah do pozemku a skrze zajímavou geometrii a prostorové uspořádání otevírá různé výhledy a vizuální propojení s okolní krajinou.

Jan Bureš , 24. 5. 2023

Vzhledem ke klimatické krizi a debatám o udržitelném rozvoji v posledních letech stále více obyvatel Německa obrací svoji pozornost k domácí krajině jako ideálnímu místu pro dovolenou. Existuje proto dokonce termín – „udržitelné cestování“. A podobně smýšlejícími lidmi jsou také majitelé Domu na kopci.

Foto: Vyvýšení nad terén pomocí systému betonových podpor chrání dřevostavbu před deštěm a sněhem

Jejich zadání znělo jasně. Udržitelný rekreační dům ve svažitém pozemku, jež si žádá kreativní a kvalitní architektonické řešení, který bude moci sdílet více lidí. Region v jižním Schwarzwaldu nedaleko švýcarských hranic, kde se vesnice Menzenschwand nachází, trpí podobně jako mnoho venkovských regionů odlivem mladé generace a kvůli stále teplejším zimám bez sněhu přichází také o rekreanty, kteří sem jezdili lyžovat.

Minimální zásah do krajiny

U domů ve svažitých pozemcích bývají většinou nenákladnější a nejproblematičtější částí stavby základy. Dalším úskalím zakládání ve svahu je, že základy tvoří výrazný zásah do původní topografie terénu. To však vzhledem k zadání klientů a požadavkům klientů nepřipadalo v úvahu. Architekti tedy museli přijít s kreativním řešením, které by takovým požadavkům vyhovělo.

Foto: Svým přirozeným odstínem světlého dřeva zapadá dům do kontextu okolních lesů

Rozhodli se dům založit na systému 7 sloupů a centrální nohy, které vytvářejí platformu pro konstrukci domu. Betonová deska, kterou systém podpor vynáší a která tvoří podlahu domu, je ve třech úrovních prolamovaná, čímž se přizpůsobuje svahu pod sebou. Tím vzniká vnitřní prostorové členění, které namísto klasických podlaží vytváří soubor jednotlivých prostorů v různých výškách.

Atypická geometrie

Půdorysně dům tvoři dva čtverce, které jsou vůči pozemku otočeny o 45 stupňů. Toto otočení vytváří nejen zajímavou formu domu, ale poskytuje obyvatelům domu zajímavé výhledy do okolní krajiny a údolí. Dům nad terénem funguje jako kompaktní dřevostavba, jež je koncipovaná jako rámová konstrukce z lepených trámů. Vyvýšení nad terén pomocí systému betonových podpor chrání dřevostavbu před deštěm a sněhem.

Foto: Dům uvnitř rozehrává opravdu pozoruhodnou prostorovou hru v různých úrovních, které sevzájemně prolínají

Sedlová střecha, její sklon a směr hřebene byly definovány územním plánem. Hřeben je otočen ve směru rovnoběžném s terénem, což vytváří zajímavý vztah na styku mezi střechou a natočeným objemem dvou čtverců. Tento vztah dává domu charakter, který je na jednu stranu současný, na druhou do krajiny jehličnatých a listnatých lesů a charakteru okolních staveb i skrze svůj přirozený odstín světlého dřeva zapadá bez nutnosti vydávat se na obdiv.

Prostorová hra

Dům uvnitř rozehrává opravdu pozoruhodnou prostorovou hru v různých úrovních, které se vzájemně prolínají. Do domu se vchází z terénu, kde převislá střešní konstrukce vytváří trojúhelníkové zastřešení. Ve spodním patře se obytný prostor rozkládá na třech úrovních. Vstupní úroveň s jednou ložnicí a koupelnou, o úroveň nižší kuchyň s jídelnou a nejnižší úroveň obývacího prostoru. Schodiště, které se nachází na střetu geometrií dvou čtverců, vede přes otevřenou galerii do dalších pater s ložnicemi a spací půdou. Otevřená galerie se volně prolíná s převýšeným prostorem obývacího prostoru, čímž i na malé půdorysné ploše vytváří velkolepý prostorový koncept. Materiálově interiéru dominuje dřevo příjemných světlých odstínů zelené, žluté a jejich kombinací. Tuto barevnou škálu podporuje jednotný žlutý odstín zábradlí z pororoštu, vnitřních kovových prvků a rámů oken. Celkově nabízí Dům ve svahu osm rozmanitých míst na spaní pro rodiny, přátele i páry.

Foto: Ve spodním patře se obytný prostor rozkládá na třech úrovních

Energeticky byl dům intenzivní spoluprací s firmou zabývající se energetickým plánováním navržen tak, aby se flexibilně přizpůsoboval kolísavému počtu hostů a byl energeticky šetrný a udržitelný. Dům ve svahu je tedy komplexním architektonickým dílem, jehož každému detailu byla věnována maximální pozornost. To dalo vzniknout pozoruhodnému atypickému domu, který zaujme nejen svým vzhledem a charakterem, ale také celou škálou dílčích detailů a opravdu promyšleným prostorovým konceptem.

  • Ateliér: AMUNT Nagel Theissen
  • Země: Německo
  • Město: Menzenschwald
  • Projekt: 2016
  • Realizace: 2021
  • Užitná plocha: 109 m²
  • Hrubá podlažní plocha: 197 m²

Klíčová slova:

dům dřevo vesnice svah udržitelnost

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři