Výřez z fotografie Foto: Radek Úlehla
Architektura / interiér

Nová galerie umění v centru Prahy obývá surový interiér od mladých architektek

Galerie Karpuchina není typickým výstavním white boxem. Svůj prostor zde naopak dostaly nedokonalosti a původní struktury historického domu v památkovém jádru hlavního města.

Adéla Vaculíková , 18. 7. 2022

Opadané štuky, oprýskané omítky, staré trubky a zbytky podlahových mozaik. Vedle toho zářivě bílé stěny, spousta světla a umělecká díla současných výtvarníků. Galerie Karpuchina na Praze 1 je drsná a jemná zároveň.

„Navrhovat galerii moderního umění s mladými umělci v centru Prahy je asi přáním každého architekta. Vytvářet volné a čisté prostory pro vypovídající umění. Nemít přehnané ambice, potlačit ego, vytvořit kulisu pro obrazy,“ říkají mladé architektky Petra Ciencialová a Kateřina Průchová, které si před třemi lety založily studio PLUS ONE ARCHITECTS.

V prostorách dnešní galerie mnoho původního zůstalo, a to další bylo odhaleno. Spartánská rekonstrukce šla skutečně na dřeň historického domu. Do jeho konstrukcí architektky zasáhly jen v jednom místě – v suterénu vytvořily nový otvor, aby tudy prošly i velké obrazy. Když se zrovna nic nepřenáší, proudí zde přirozené denní světlo.

„Z hlediska prostoru tu byl jeden zásadní úkol, a to dostat obraz velikost 2x2 metru do depozitáře ve sklepení. V nízkém rozpočtu se nejvíce peněz soustředilo právě na tento úkol,“ vysvětlují architektky. Prostor galerie tak dostal několik dalších „záseků“. Tím prvním jsou nové vstupní dveře, druhým zvětšený přístup ke schodišti a posledním rýha u nízkých dveří depozitáře zakrytá ocelovým roštem.

Foto: Původní podlahy jsou zalité pryskyřicí a odrážejí tedy světlo i umělecká díla

Když do galerie vstoupíte, všimnete si původních podlah, jsou nově zalité pryskyřicí a odráží tak světlo i umělecká díla. „Na otevření galerie přišel náš profesor z fakulty a řekl: ‚Je to křivé a klouže to.‘ Tak by se dal popsat celý projekt, jeho krása je v tom, že je to rekonstrukce a galerijní prostory se musí přizpůsobit budově. Jediné nové stěny jsou jen výstavní předstěny v dolním patře,“ říkají architektky. Navzdory nízkému rozpočtu však dostaly volnou ruku, takže si mohly s prostorem pohrát skutečně po svém.

Klíčová slova:

galerie Praha umění

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři