Architektura / bytové domy

Obytný soubor-vila domy Na zahrádce

Studie bytových domů v nové zástavbě v příměstské části Opavy se snaží využít Genia loci, jímž je jižní výhled na panorama Opavské pahorkatiny a potenciál zeleně v navazujícím území, které bude v budoucnu jedním z nástupních prostorů do nově vzniklé rekreační zóny.

Tomáš Bindr , 5. 1. 2012

Koncept

Cílem řešení bylo vytvořit za použití minimálních výrazových prostředků hodnotné bydlení v zeleni s optickou a provozní vazbou na exteriér.Všechny obytné místnosti spodních bytů mají vstup do vlastní zahrady. Byty v patrech mají střešní terasy. Zahrady a terasy jsou orientované dle umístění viladomu na východní či západní světovou stranu. Střešní terasy využívají výhled na Opavskou pahorkatinu na jižní straně.

Objem

Jednoduchá kompozice je tvořena výškově rozehranýma třípodlažníma hranolama. Dynamický rytmus obytného souboru vytváři tři typy viladomů. Oranžové pontony rozeklátých hmot vznášejících se nad klidnou šedou hladinou prvních podlaží. 

Výraz

Uliční fasády jsou v jedné svislé rovině. Naopak dvorní fasády směrem nahoru ustupují a vytvářejí tak střešní terasy s dřevěnýma pergolama.Viladomy jsou tradičně členěny na parter obložené šedým klinkerkovým páskem a na horní podlaží v optimistické oranžové barvě.Třetím materiálem je světlé dřevo v podobě pergol,eurooken a teras.

Dispozice

Při tvorbě dispozic byl kladen důraz na zachování co největšího soukromí jednotlivých bytů a na absenci společných prostor v domě. V každém viladomě je šest bytů se samostatným vstupem. Každý byt je orientovaný minimálně na dvě světové strany.

I.NP

Od ulice jsou byty v přízemí odcloněny šesti samostatnými vstupy. Ze všech obytných místností v přízemí je přístupná soukromá zahrada. Na obývací pokoje navazuje terasa s pergolou. Zahrada je samostatně přístupná z ulice.

II.NP

Zde jsou navrženy v každém viladomě dva nejmenší byty otevírající se do dvorní strany terasou s pergolou.

II.NP - III.NP

Největší mezonetové byty jsou po patrech rozděleny na klidovou část ve II.NP a část společenskou ve III.NP. Společenská část ve III.NP navazuje na střešní terasy s pergolami s výhledem na Opavskou pahorkatinu.

 

Projekt vznikl s využitím ARCHICADu.

Klíčová slova:

ArchiCAD sídliště soubor

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři