Studio Fala navrhlo v portugalském Portu netradiční rodinný dům Foto: Ivo Tavares
Architektura / rodinné domy

Originální a banální zároveň. Ateliér Fala navrhl rodinný dům pohrávající si s architektonickými prvky

Na rozhraní městského centra Porta a jeho předměstí vyrostl nepřehlédnutelný rodinný dům, který ze svého prostředí vystupuje svým tvarem i zpracováním fasád. Třípodlažní stavba však zaujme také svým interiérem.

EARCH.CZ , 7. 3. 2023

Vzhledem k umístění domu v prostředí, kde se na denním pořádku bourají původní staré domy, aby uvolnily místo větší rezidenční zástavbě, architekti tento projekt označují jako „choulostivý úkol“.

„Fasády domu vznikly hrubým propojením obou typů zástavby, takže se vyznačují křehkou dvojznačností. Racionální řád vycházející z logiky výkresů je převrstven soubor zdánlivě přehnaných prvků: okny, nepravidelnými mramorovými frontony, zdánlivě nahodilými okapy  a růžovými mramorovými disky, které narušují kompozici,“ popisují koncept návrhu architekti z portského ateliéru Fala. „Dům je cvičením v jedinečnosti i banálnosti zároveň.“

Trojpodlažní dům se nachází na úzkém svažitém pozemku a sousedí s živelně rostlými stavbami ve značně zanedbaném stavu, takže ještě více vyniká. Do domu se vstupuje z přilehlé ulice v úrovni prostředního patra. Spodní podlaží má díky svahu přímé propojení s malou zahradou.

Foto: Trojpodlažní rodinný dům vystupuje ze svého prostředí svým tvarem i zpracováním fasády

Podobný koncept řešení fasád sdílí také interiéry – včetně barevných akcentů. Černobílá kamenná podlaha nechává vyznít tmavomodrým dveřím i nazelenalému stropu. Výrazný betonový sloup procházející všemi podlažími rozděluje jednotlivá patra do čtyř stejných kvadrantů s flexibilním využitím, přičemž ve spodním patře překvapivě levituje kousek nad podlahou.

Foto: Dominantou interiéru je betonový sloup, který prochází všemi podlažími

„Podlahu pod ním lze proto snadno vytřít a dochází také k odhalení křehkosti celé stavby. Dům je pokaždé mentální konstrukcí před tím, než se stane čímkoli jiným,“ podotýká ateliér Fala.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři