Rodinný dům na svažitém pozemku s výhledem na celé Vrchlabí měl být především pohodlný pro život a nenápadný pro krajinu Foto: Nicoll Šiková a Tereza Práchenská
Architektura / rodinné domy

Do kopců ve Vrchlabí nasedl nenápadný rodinný dům, který architekti rozdělili do dvou částí

V rodinném domě v podkrkonoší je možné trávit všední dny nebo si do něj zajet jen na volný víkend. Architekti z ateliéru DMAE Architects totiž stavbu rozdělili na dvě části – hlavní obytnou pro starší pár a druhou menší, kterou využívá rodina při návštěvách.

EARCH.CZ , 14. 3. 2023

Rodinný dům na svažitém pozemku s výhledem na celé Vrchlabí měl být především pohodlný pro život a nenápadný pro krajinu a panorama podkrkonošského města. Architekti z ateliéru DMAE Architects ho pojali jako nízkou jednopodlažní hmotu, která sleduje vrstevnici a rozděluje se na dvě části – jednu bíle omítnutou, druhou obloženou dřevem.

Na pozemku dříve stálo velké hospodářské stavení. „Za pár týdnů po naší první návštěvě místa žlutý dům zmizel. Mrzelo nás to, protože to byl jeden z posledních původních domů v té části města. Byl obrovský, vlastně působil až nepřirozeně a nepatřičně, jeho měřítko bylo o tolik jiné, větší než všechno to, co tam vzniklo v posledních letech,“ vzpomínají architekti na své seznámení s místem.

Ačkoliv je novostavba půdorysně téměř stejně velká jako původní stavení, vizuálně je v krajině mnohem nenápadnější. Aby celek na místo dobře zapadl, je střecha domu nad městem mírně skloněná. Ze stejného důvodu došlo i k lehkému natočení dvou částí stavby, jedna má funkci obytnou, ve druhé se pak nachází garáž.

Foto: Hmota domu se rozděluje na dvě části – jednu bíle omítnutou, druhou obloženou dřevem

„Dům jsme vzali, narovnali podle vrstevnice a po této vrstevnici ho posunuli. Udělali jsme to proto, abychom získali větší nástupní plochu před garáží a obecně lepší „terén“ pro usazení novostavby. Původní dům byl hospodářské stavení, jeho umístění a natočení mělo logiku. V zadní části domu byl přihrnutý terénem, aby bylo možné vikýřem dobře obsluhovat podkroví – především skladovat seno. My naopak potřebujeme před domem rovné pobytové plochy,“ vysvětlují autoři.

Obytná část domu stojí na obdélníkovém půdoryse a otevírá se směrem dolů ze svahu. Na pokoje venku navazuje ochoz krytý přesahem střechy. Uprostřed dispozice domu se nachází velký hlavní obytný prostor, do kterého proudí světlo ze dvou stran. Dále dům obsahuje dvě ložnice, každou se svým vlastním výhledem. „Jedna z ložnic je otevřená k městu, ale o to víc vnořená do podloubí, ta druhá, ložnice paní, má svoje vlastní zátiší – pár starých jabloní, všichni jsme si přáli, aby přežily,“ říkají architekti.

Foto: Na pokoje venku navazuje ochoz krytý přesahem střechy

Další obytné pokoje, malá bytová jednotka pro hosty, se nachází i v dřevem obložené části stavby. „V domě bydlí starší pár a jejich děti a vnoučata jsou tu často,“ vysvětlují. Dům s výhledem na Vrchlabí a jeho okolní krajinu se tak stal místem vhodným pro každodenní život i trávení rodinných víkendů.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři