Architektura / občanské stavby

Parkovací dům u řeky od Behnisch architekten

Parkovací dům blízko historického centra? Na pomezí městské zástavby a parku? Podívejte se, jakým způsobem to Behnisch architekten vyřešili.

Tomáš Kodet , 7. 3. 2017

Dynamicky se rozrůstající město pod Alpami na jihu Bavorska navazuje na krásné historické centrum, a tak musí i všechny novostavby (v tomto případě parkovací dům) odpovídat vysokým architektonickým nárokům. Behnisch architekten tak zvolili koncept nakloněné plochy stání, která zároveň slouží jako rampa. Celý dům ve výsledku připomíná šroubovici. Toto řešení je výhodné především z hlediska orientace a jednoduchosti konstrukce.

V nedávné době město postavilo novou radnici, která si záhy vyžádala vznik většího počtu parkovacích míst. V osmnáctitisícovém městě se rozhodli pro vybudování parkovacího domu, jenž by sloužil nejen radním, ale také veřejnosti a blízkému bytovému domu, který je teprve v plánu. Kapacita parkoviště činí 167 míst.

Umístěno je na křižovatce Ludwig a Friedrich-Ebert-Straße a pomáhá jasně definovat vstupy do centra města. Podélnou stranu východní budovy lemuje cyklostezka, alej a řeka. Poprat se s blízkostí přírodního prostředí přitom nebylo jednoduché. Architekti proto počítají s popínavými rostlinami na většině ploch fasády.

Vysoké architektonické nároky

Svým tvarem stavba zcela zapadá do systému městské zástavby a zároveň navazuje i na klikatící se cestičky sousedícího parku. Kromě tří nadzemních podlaží byl objekt rozšířen i o podzemní parkoviště, díky kterému může dojít k přímému propojení s plánovanou rezidenční výstavbou.

Směrem do parku je budova otevřená, na rozdíl od průčelí k hlavní silnici. Tam si architekti dovolili stavbu více uzavřít, vysoký betonový parapet a fasáda z děrovaného plechu umocňují celkovou hmotu stavby. Plášť ovšem zůstává propustný, do vnitřních prostor pouští světlo a nezabraňuje přirozenému větrání.

Jelikož parkovací dům není k životnímu prostředí příliš shovívavý, architekti se rozhodli pro kompenzaci – zeleně osázenou střechu. Ta je směrem k řece a přilehlému parku svažitá, pomáhá tak lepšímu proudění vzduchu a nebrání ani výhledu z rezidenčních bytů v okolí, které se tak nemusí koukat na ploché parkoviště.

  • Ateliér: Behnisch architekten
  • Země: Německo
  • Město: Kolbermoor
  • Ulice, číslo: Friedrich-Ebert-Straße 14A
  • PSČ: 83059
  • Datum projektu: 2012
  • Realizace: 2015
  • Užitná plocha: 13 361.00m2
  • Zastavěná plocha: 4 938.00m2
  • Materiál: beton

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři